You are here
Home > Zanimljivosti > ŽENE, MENSTRUACIJA MNOGO GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU!

ŽENE, MENSTRUACIJA MNOGO GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU!

Iako je imaju  sve žene u reproduktivnoj dobi , menstruacija ipak nije ista kod svih. Razlikuje se po učestalosti, trajanju i boji a može da kaže mnogo o ginekološkom zdravlju žene. Zato je važno da obratite pažnju na sve ono što obilježava vaš ciklus jer tako  možete da prevenirate veće ili manje zdravstvene probleme. Ovo su znakovi koje treba da sijledite:

 

1. BOJA

Stručnjaci kažu da postoje tri osnovne vrste boja kada menstrualnog sadržaja: pire od borovnice, džem od jagoda i sok od brusnica.

Prvi slučaj, borovnice, ukazuju na visok nivo estrogena. I podrazumeva teži ciklus od normalnog jer je materica deblja od uobičajenog stanja.

Drugi slučaj, boja džema od jagoda, ukazuje na nizak nivo estrogena. Protok sadržaja može biti nejednak i često kasni zbog nižeg nivoa estrogena i tanje materice. Često je u vezi sa upotrebom kontraceptiva.

Sok od brusnica je boja zdravog perioda i ne ukazuje ni na kakav zdravstveni problem.

 

mecka

2. UČESTALOST

Trebalo bi da se menstrualni ciklus odvija u okvirima koji se smatraju normalnim, od 21 do 45 dana, a idealno bi bilo na svakih 28 dana. Problem nastaje kada je menstruacija previše česta, na 20 dana ili manje, ili kada dođe jednom u dva mjeseca. Imajte u vidu i da različiti vidovi kontracepcije mogu da izazovu poremećaje menstrualnog ciklusa.

Stres, dijete i naporni treninzi mogu da izazovu duži menstrualni ciklus, što ne ugrožava direktno vaše zdravlje, ali bi trebalo obavijestiti ljekara. Jedan od većih problema sa neredovnom menstruacijom može da bude oboljenje štitne žlijezde.

 

3. BOLOVI  

Ozbiljni menstrualni bolovi koji ne prestaju zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Menstrualni grčevi su tipičan rezultat visokog prostaglandina, hormona koji učestvuje u inflamatornim procesima. Menstrualni grčevi jesu normalni, ali ako su izuzetno teški i traju duže od dva dana, to je crvena lampica da posjetite ginekologa.

 Mogu biti posljedica endommecaetrioze, kada tkivo koje oblaže matericu raste van nje umjesto u njoj. Kada se prolije menstrualni sadržaj, ona nema gdje da ode, pa izaziva grčeve i jake bolove.  Ovim stanjem pogođeno je 10 odsto žena.

 

Comments
0
Top