You are here
Home > Recepti za 5 > ZA ULJE KIMA KAŽU DA LIJEČI SVE SEM SMRTI

ZA ULJE KIMA KAŽU DA LIJEČI SVE SEM SMRTI

crni kim

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice  Ranunculaceae. Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kim. Ovo sjeme je kažu mnogi pravo malo čudo.

Daje odlične rezultate u liječenju astme i alergije, jer ima svojstva antihistamina (smanjuje i eliminira posljedice djelovanja histamina, koji se stvara kod alergijskih reakcija). Pomaže kod bronhitisa, kroničnog kašlja i emfizema, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu), sprečava napada astme.

 Također crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetnih posljedica.

crni kim, začiniCrni kim se preporučuje i za jačanje imuniteta, kod hroničnog kašlja, kod alergija i astme, kod kožnih bolesti te bolesti želuca.

Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.

Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kim je odličan način prevencije svih vrsta raka.

Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika su potvrdila, da je crni kim anti-leukemik jer ulje crnog kima sadrži do 25% thymoquinona, koji je učinkovit u liječenju reume i drugih upalnih bolesti.

Kontinuirano korištenje ulja crnog kima osnažuje imuni sistem, osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice, štiti organizam od virusa i bakterija, sprečava infekcije mokraćnih putova, regulira probavu i rad crijeva, liječi jetru i bubrege, pomaže kod menstruacije, potiče stvaranje mlijeka kod dojilja, donosi olakšanje kod nesanice, oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima, otklanja umor, depresiju i pospanost.

Zanimljive činjenice o ulju crnog kima:ulje kima

Stanovnici doline Nila već stoljećima ulje  koriste kao šampon za kosu koji pospješuje sjaj i oporavak kose koji sprječava opadanje kose ali i pojavu sijedih i peruti.

Nokte čini sjajnijim i jačim, hrani suhu kožu, smanjuje pojavu bora, a oštećene stanice kože regenerira.

Crni kim od davnina glasi kao svelijek pa su u grobnici faraona Tutankamona pronađene bočice ulja crnoga kima, a Kleopatra i Nefertiti su  njime njegovale svoju kožu.

Čak je i islamski je poslanik Muhammed a.s. rekao: “Crni kim liječi sve bolesti osim smrti.”

crni kim, začini, kurkuma, crvena paprika, biber,

Comments
0
Top