You are here
Home > Recepti za 5 > ZA BANANU MOŽEMO REĆI DA JE PRAVO MALO ČUDO

ZA BANANU MOŽEMO REĆI DA JE PRAVO MALO ČUDO

Banane spadaju među najčešće konzumirane hrane na svijetu jer su danas dostupne na bilo kojem kontinentu u bilo koje doba godine.

Da li ste se ikada zapitali zašto sve banane izgledaju tako slično i uvijek imaju isti okus? Da li ste znali da su one jedna od najvažnijih namirnica u Africi, te da se svake godine u svijetu pojede više od 100 milijardi banana? I da li ste znali da banane danas jedemo zahvaljujući našim precima koji su hiljadama godina selekticno uzgajali ovu divlju biljku koja je skoro pa nejestiva? Gotovo sve i jedna komercijalna banana (npr. Cavendish sorta, najpopularnija na svijetu) je klon jedne jedine biljke iz Jugoistočne Azije. Genetski, one su sve identične. Sve banane koje se uzgajaju moraju se pažljivo posaditi i to isključivo od korijena postojeće.
Banana pripada istoj porodici kao i ljiljan i orhideja, a njeno “drvo” može narasti od 3 do 8 metara. One rastu iz korijenaste strukture koju proizvodi jedna stabljika koja se nalazi iznad tla. Ona je obična višegodišnja biljka, najveća zeljasta cvjetnica na svijetu.
Prema botaničkim definicijama: maline i jagode nisu bobičasto voće, ali zato banane jesu. Botanička definicija bobica je “mesnato voće proizvedeno od jednog jajnika”, a banana savršeno odgovara ovoj definiciji.

Iako ne spadaju među sami vrh ponude voća što se tiče zdravlja, banane su i dalje jedna prilično zdrava hrana.
Nekoliko naučnih studija je pokazalo da je kalij učinkovit u snižavanju krvnog pritiska, a naročito onog izazvanog pretjeranom konzumacijom soli. Naime, kalij pospješuje izbacivanje soli iz organizma preko urina.


Banane su također pogodna hrana za jesti nakon proljeva jer pomažu u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita (naročito kalija).
Jedna naučna studija iz Urugvaja je pokazala da redovit unos voća smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Banane su pokazale najznačajniju zaštitu u studiji od sveg ostalog voća.

 

Zanimljivo: Postoje i crvene banane, za koje kažu da su jos slađe i da im ukus podsjeća na malinu

Mane banana

Nastojte da ne jedete jako zrele banane jer su pune šećera i imaju viši glikemijski indeks. Banane koje su manje zrele su zdravije za vaš organizam ne samo zato što imaju manje šećera u sebi nego zato što imaju i više pektina koji je dobar za vašu probavu.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 89 kalorija
1 banana srednje veličine = 105 kalorija
Masti: 0g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (1%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 27g (9%)
Vlakna: 3g (12%)
Šećeri: 14g
Proteini: 1g

Odličan su izvor vitamina B6 i relativno dobar izvor kalija, vitamina C i mangana.

Naučite više u video prilogu

 

Comments
0
Top