You are here
Home > Recepti za 5 > VIDEO: ŠETNJA DO VRHA BJELAŠNICE PA DO MALE VLAHINJE

VIDEO: ŠETNJA DO VRHA BJELAŠNICE PA DO MALE VLAHINJE

Bjelašnica je visoka planina smještena u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, jugozapadno od Sarajeva (25 km). Susjedne planine su joj Igman, Ivan-planina te Treskavica i Visočica.

 

U prosjeku je planina prekrivena snijegom više mjeseci, obično od novembra/studenog do maja/svibnja, a nekada i u ljetnim mjesecima, odatle dolazi objašnjenje za njezino ime.

 

Bjelašnica je krška planina, koja također oblikovana i radom ledenjaka.

Glavni greben (smjer istok-zapad) lomi se kod vrha Vlahinje prema jugo-zapadu pa se zatim potpuno prekida na Mrtvanju. Od Mrtvanja se nastavlja na izvjesnoj ualjenosti drugi greben s najvišom grupom Hranisavom. Taj se drugi greben prostire od sjevera prema jugu i postepeno se spušta u bjelašničku visoravan. Sa sjeverne strane spušta se okomito za 500 m u šumom obraslu Pazarićku i Korčansku Bjelašnicu.
Prelijepa šetnja gdje ćete se popeti na najviši vrh olimpijske planine Bjelašnica (2067 m). Prilikom uspona možete vidjeti vrhove ove planine Krvavac i Obalj kao i planine Treskavicu, Jahorinu, Trebević i Romaniju. Sa samog vrha se pogled pruža mnogo dalje tako da se vide i Prenj, Čvrsnica, Maglić, pa čak i vrhovi Durmitora.
Mala Vlahinja (2054 m) se nalazi zapadno od vrha Bjelašnice.

 

Najviši vrh planine. Zovu ga još Observatorij / Observatorija / Zvjezdarnica / Zvjezdara zbog meteorološke stanice izgrađene 1894, prve u Bosni i Hercegovini. To je i najviša točka u Bosni i Hercegovini na kojoj su stalno smješteni ljudi. S ovoga vrha počinjao je i start olimpijskog spusta.

 

Bjelašnica je popularno sarajevsko izletište, atraktivno i zbog mogućnosti za planinarenje, brdski biciklizam, te aktivnosti na vodi (rafting i kanjoning na obližnjim rijekama), u zraku (paraglajding) te na snijegu.

GPS Track sa navedenog videa možete preuzeti ovdje.

Comments
0
Top