You are here
Home > Najvažnije vijesti > VIDEO: REFERENDUM PROTIVAN USTAVU BIH USPIO, BOŠNJAČKI LIDERI OČEKUJU SANKCIJE

VIDEO: REFERENDUM PROTIVAN USTAVU BIH USPIO, BOŠNJAČKI LIDERI OČEKUJU SANKCIJE

Referendum u RS je proveden uprkos odluci Ustavnog suda BiH i gotovo 100 posto građana podržalo je 9. januar kao Dan RS. Političari u Federaciji BiH očekuju sankcije međunarodne zajednice, ali i reakcije institucija BiH.

U susjednim zemljama smatraju da je Milorad Dodik referendumom dobio političku bitku, ali izgubio rat sa međunarodnom zajednicom.Jučerašnji referendum koji je proveden u Republici Srpskoj je bez pravnog osnova jer ga je Ustavni sud BiH suspendirao i taj referendum ne može promijeniti obavezujuću odluku Suda, saopćeno iz Evropske komisije.

Dodik pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog referenduma

Miloradu Dodiku, aktuelnom predsjedniku Republike Srpske (RS), upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je potvrdio da je poziv Dodiku upućen danas.
Iz Tužilaštva BiH nisu željeli spekulisati šta će biti ako Dodik odbije ovaj poziv kao ni koliko dugo će Tužilaštvo BiH čekati Dodika da se odazove na upućeni poziv. Dodik jedini osumnjičeni kojem je poslan poziv za saslušanje.

Tužilaštvo BiH je danas saopćilo da se u vezi s održanim referendumom prikuplja određena dokumentacija te da će određene osobe biti pozvane u tu instituciju.

 

Comments
0
Top