You are here
Home > Recepti za 5 > VIDEO: KAKO NAPRAVITI DOMAĆI AJVAR

VIDEO: KAKO NAPRAVITI DOMAĆI AJVAR

Prvi korak koji je i najduži je pečenje paprike i patlidžana. Ja to radim u peći na drva-jednostavno to je nezamjenjivo. Naravno paprika se može i “prokuhati” prije mljevenja umjesto peći,no ja mislim da se pečenjem dobije posebniji okus samog ajvara.

Papriku i patliđane ispeći dan ranije-čisto zbog vremena pečenja koje je dosta dugo.

Nakon pečenja,slijedi guljenje kože paprike i patlidžana koje je vrlo jednostavno. Tajna je u tome da paprika MORA ići u vruću pećnicu da “se iznenadi” te da koža kasnije ide bez problema dolje. Patlidžani se malo duže peku no s guljenjem nema problema.

 


Nakon guljenja,slijedi-mljevenje. Možete u mašini za mljevenje mesa.
Papriku i patlidžane pomiješam tokom mljevenja čisto zato jer je patlidžan suh, a paprika je vlažnija pa to ubrzava proces. Isto tako i sa češnjakom-da bude na manjim komadićima,to je ugodnije nego da ga tokom jela zagrizeš.

Nakon mljevenja sastojke stavljamo u lonac u kojem je cca 0,20 ml ulja. Ulje dodajemo tako dugo dok smjesa upija,tako znamo da treba još. Potrebno je oko 1l ulja.
Octa stavljamo po ukusu (ne stavljamo ga previše jer nam se ajvar može pokvariti).
Sol i feferone ili chilli papričice isto po ukusu.

Nakon 4-5h ajvar uzimamo sa peći (Vi ga možete malo i propasirati no meni to nije potrebno).
Stavljamo ga u prethodno zagrijane flašice (cca 20minuta u pećnici).
Nakon što ga stavimo u flašice,stavljamo ga u zagrijanu pećnicu na pola sata da dobije koricu.
Sljedeći dan na vrh stavljamo VRUĆE ulje da nam se ajvar zapeče(taj proces je zato da nam se ajvar ne pokvari). Nakon toga odmah ga zaklopimo.

 

Samostalna poljoprivredna djelatnost Pjano Mirsada iz Sarajeva posjeduje farmu i fabriku za proizvodnju i preradu mlijeka i mliječnih proizvoda u Vogošći i svjetao je primjer uspješnoga poslovanja u našoj zemlji. Pored mlijeka i mliječnih prerađevina, ova kompanija se bavi i preradom voća i povrća.

Video Prilog Televizije Hema

Coolinarka.com

Comments
0
Top