You are here
Home > Zanimljivosti > TVARI KOJE JAČAJU TIJELO I UTIČU NA DOBRO RASPOLOŽENJE

TVARI KOJE JAČAJU TIJELO I UTIČU NA DOBRO RASPOLOŽENJE

raspolozenje-sretnaČovjek do 65. godine starosti u prosjeku pojede do 50 tona prehrambenih proizvoda. Unošenjem hrane, organizam se snadbjeva hranjivim sastojcima.

Međutim, hranjivi sastojci kao što su ugljikohidrati, bjelančevine i masnoće tijelo može upotrijebiti ukoliko se one prvo razgrade (katabolizam). Glavna svrha razgradnje složenih molekula je dobivanje manjih molekula koje kasnije služe kao “materijal” za izgradnju složenih spojeva za potrebe organizama (anaboličke reakcije), a procesi
se koriste za dobivanje energije. U svim fazama metabolizma učestvuju i brojni vitamini.

Vitamini B imaju važnu ulogu u organizmu. Oni mogu biti dio enzima ili ih mogu aktivirati. Iz ovog razloga, imaju uticaj na ćelijski metabolizam i osnovu svih procesa koji se odvijaju u organizmu. Grupa B vitamina su primarno odgovorni za pravilno funkcioniranje nervnog sistema, i posljedično – za mentalno zdravlje. Suprotno ovome, nedostatak vitamina B grupe može uzrokovati ozbiljne posljedice. Njihovo odustvo može dovesti do promjena u krvnim žilama, uzrokovati nepravilnosti nervnog sistema i nepravilnosti nivoa holesterola u krvi.

Ako želimo reći jednostavnim riječnikom, vitamini B grupe regulišu nivo energije, imaju utjecaj na raspoloženje, funkcionisanje mozga i regeneraciju ćelija.

DOBRO JE ZNATI

Svi vitamini grupe B su hidrosolubilni i zbog toga ih organizam teško pohranjuje, iznimka je vitamin B12 čija je zaliha u jetri dovoljna za skoro jednu deceniju. Sve druge vitamine potrebno je redovno unositi u organizam inače se taj nedostatak može negativno odraziti na metabolizam.

Nedostatak vitamina B1 kojeg, nazivamo hranom za mozak, spriječava razgradnju ugljikohidrata do glukoze. Unatoč tome što mozak predstavlja 3 – 4% tjelesne mase, on troši petinu ukupne energije. Kod nedostatka glukoze postajemo razdražljivi i nevoljni, osjećamo se umorno, a sve to utiče na naš privatni i poslovni život. Vitamin B2 je snaga za svaki dan, jer on učestvuje u svim fazama nastanka energije u ćelijama. Vitamin B3 se naziva vitaminom za smiraj i ravnotežu.Vitamin B8 i Vitamin B5 su odgovorni za lijepu i zdravu kosu i kožu. Vitamin B6 je odgovoran za stvaranje bjelančevina u organizmu. U nedostatku vitamina B6 osjetan je pad hormona sreće i pad imunog sistema. Vitamin B9 (folna kiselina) najbitniju ulogu ima u trudnoći. Vitamin B12 je od ključnog značaja za život jer nedostatak istog starijoj populaciji i vegetarijancima dugoročno može prouzrokovati posljedice na nervni sistem, a dobra vijest je da ga zdravim osobama do 65 godine starosti skoro nikada ne nedostaje.

Comments
0
Top