You are here
Home > EDITOR'S PICK > Trebević – Oaza mira [VIDEO]

Trebević – Oaza mira [VIDEO]

Trebević – oaza mira i zdravlja u neposrednoj blizini Sarajeva, visoka јe 1627 metara i nadovezuјe se na planinu Jahorinu. , nekada je predstavljao značajan turistički i rekreativni, sportski ali i naučni centar, kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu. Nije bio tek drago izletište već puno više. Kultno mjesto na koje se odlazilo da se vidi i bude viđen.
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 9. aprila 2014. godine, usvojen je Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža „Trebević“. Ovim zakonom utvrđena je zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti na prostoru od 400,20 hektara. Precizirane su tačne granice obuhvata, kategorija zaštićenog područja i njegovo zoniranje. Uspostava zaštićenog pejzaža „Trebević“ ima svrhu očuvanja i unapređenja svih elemenata fizičkogeografskog i biološkog diverziteta u zoni zaštićenog područja, otklanjanja i sprečavanja eksploatacija i aktivnosti koje mogu dovesti do promjene i oštećenja prirode, razvoja i unapređenja eko-turističkih potencijala općine Stari Grad i Kantona Sarajevo na nivou organizovanih i planskih turističkih posjeta, te aktivnog učešća lokalnog stanovništva u održavanju i unapređenju funkcionisanja zaštićenog područja.
Pojedinci, društva, agencije ali i gradske vlasti dakle odlučne su u namjeri da Trebeviću ponovo vrate stari sjaj, da Trebević vrate kući.

Na Trebeviću su poslije rata izgrađeni ili se grade novi ugostiteljski i zabavni objekti, domovi. Staze, putevi i prilazi sve su bolji. Interes Sarajlija i svih drugih koji žive u ovom gradu ili ga posjećuju za Trebević je sve veći.

Pod sloganom Napredak i prijatelji vraćaju Trebević Sarajlijama, Hrvatsko kulturno društvo Napredak je 2011. godine otvorilo Napretkov dom na Trebeviću: za sve ljude dobre volje i ima multimedijalni karakter za održavanje seminara, konferencija, simpozija, kulturnih manifestacija itd. Nalazi se na lokalitet Mali studenac na nadmorskoj visini od 1130 metara.

Na Trebeviću je otvoren Pino Nature Hotel, popularni Prvi Šumar koji su mnogi već nazvali “dnevnim boravkom” Sarajeva. Objekat raspolaže sa 24 sobe, apartmanom, kogresnom dvoranom, igraonicom za djecu, wellness centrom i bazenom, te kamin salom i restoranom. Ovo moderno zdanje zadovoljava najstrožije svjetske standarde u hotelijerstvu, a osvojio je simpatije građana koji dolaze u objekat popiti kafu ili ručati.  Pino Nature Hotel ima zelenu terasu od blizu 400 kvadratnih metara s koje će se pružati pogled na krajolik. Šetnice, biciklističke staze i igralište, te baby ski-lift građanima dostupni su besplatno za korištenje. Restoranska ponuda bazira se na eko i zdravoj hrani, a u objektu se ne toče alkoholna pića.

Prvi zabavni park u Bosni i Hercegovini sa alpine roller coasterom, smješten je na Trebeviću. Kada dođete na Zlatište, locirano samo desetak minuta od centra Sarajeva, na olimpijskoj planini Trebević, u Sunnylandu možete bezbjedno parkirati automobil, na parking prostoru kapaciteta 100 mjesta. U sklopu „Sunnylanda“ nalaze se tri objekta, šetalište i jezero sa vodoskokom. U glavnom objektu se nalaze restoran, caffe slastičarna i aktivne igraonice za djecu, te suvenirnica. U predivnom prirodnom ambijentu, uz mnogo zelenila i svježeg zraka, možete prošetati po cijelom zabavnom parku, upoznati se sa svim sadržajima i odlučiti da li najbolju zabavu, vožnju alpine coasterom, ostaviti za kraj ili nestrpljivo krenuti odmah na START!

Trebević je nekada kao ”gradska planina” bio mnogo popularniji od Jahorine ili Bjelašnice, koji su tada smatrani divljim i surovim. Po svemu sudeći pred Trebevićem se opet rada svijetla budućnost. U stvari, ona je već počela, naše je da dođemo i uvjerimo se u to. I sjetimo se starih dobrih vremena.

 

 

Comments
0

Komentariši

Top