You are here
Home > Najvažnije vijesti > TOŠE PROESKI, ANĐEO KOJI SE PROŠETAO ZEMLJOM

TOŠE PROESKI, ANĐEO KOJI SE PROŠETAO ZEMLJOM

tosence-bebence

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, često je isticao da se u Prilepu slučajno rodio, te da svojim rodnim gradom smatra Kruševo u kojem je proveo ostatak života.

Rođen je u tada tročlanoj obitelji koju su činili mama Dominika, otac Nikola i sedam godina starija sestra Dora. Toše je bio veoma vezan za porodicu pa mu je veoma teško palo odvajanje od roditelja kada je u Bitoli upisao srednju muzičku školu koje u njegovom Kruševu nije bilo. Profesori iz muzičke škole u Bitoli pamte ga po velikom talentu ali i po druželjubivosti.

Tošin prvi nastup veže se za 1992. godinu na dječijem festivalu “Zlatno slavejče” kada je nastupio sa pjesmom “Jas i dedo mi” koja je otpjevana na vlaškom jeziku.

Prvi ozbiljan nastup Toše Proeski imao je 1997. godine kada je nastupio na  “Makfestu” sa pjesmom Pušti me koju je napisao jedan od najpoznatijih makedonskih kompozitora i tekstopisaca Grigor Koprov, koji mu je kasnije napisao jedne od najljepših balada “Usni na usni” i “Sonce vo tvojte rusi kosi”.

Svoj prvi album “Nekade vo nokta” izdao je 1999. godine, a drugi album “Sinot Božji”  izdao je u junu 2000. godine. Drugi album donio je i mnogo hitova poput pjesama “Nemir” (duet sa Karolinom Gočevom), “Vo kosi da ti spijam”, “Iluzija” i “Tajno moja” sa kojom je i počeo graditi regionalnu karijeru jer je upravo sa ovom pjesmom osvojio drugo mjestu na festivalu “Sunčane skale” u Herceg Novom.

Nakon toga uslijedit će i potpisivanje ugovora sa produkcijskom kućom BK Sound iz Srbije, koja će izdati sljedeći Tošin album, što će mu otvoriti vrata ka svim zemljama bivše Jugoslavije. Te godine objavit će i pjesmu sa Gocom Tržan “1200 milja”.

Treći album “Ako me pogledaš u oči” snimit će u Grčkoj 2003. godine, a bit će distribuiran na makedonskom i srpskom jeziku. Nakon toga uslijedila je promocija albuma u Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. Ovaj album iznjedrio je mnoge hitove poput: “Soba za tugu”, “Mjesto zločina” “Ledena” i mnoge druge.

U aprilu mjesecu 2003. godine Toše pobjeđuje na Beoviziji sa pjesmom “Čija si” koja je postala veliki hit u balkanskim zemljama.

Manje je poznato da je Toše te godine boravio u New York-u pohađajući časove pjevanja kod maestra Williama Rilleya koji je bio trener i čuvenom Lucianu Pavarottiju.

Sljedeće godine MRTV izabrao ga je za predstavnika Makedonije na pjesmi Evrovizije koji se te 2004. godine odrržavao u Istanbulu, Turskoj. U februaru je uz pomoć telefonskog glasanja i glasanja žirija izabrana pjesma “Angel si ti” koju je Toše otpjevao na engleskom jeziku.

Pred samo takmičenje Toše je bio jedan od novinarima najzanimljivijih ličnosti zbog savršenih performansa opernih arija. Na Evroviziji je osvojio  14. mjesto što je do tada bio najbolji plasman koji je osvojila Makedonija na ovom takmičenju.

Poslije Evrovizije Toše je objavio i album “Dan za nas”, na kojem su se izdvojile pjesme: “Oprosti”, “Dan za nas”, “Što si otišla”, “Nikada” i mnoge druge.

Za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a imenovan je 2004. godine i tim povodom izdao je pjesmu “Za ovoj svet” na makedonskom i “This World” na engleskom.

Album “Pratim te” (Po tebe) mnogi smatraju jednim od najboljih albuma balkanske muzičke scene. Singlove sa ovog albuma su se mjesecima plasirali na najvišim mjestima muzičkih lista u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Na tom albumu našle su se čak tri pjesme koje Toše potpisao: “Mala”, “Poljsko cvijeće”, te “Čuješ li”.

Na ovom albumu nalazi se i duet sa Tonijem Cetinskim “Lagala nas mala”.

Toše je bio poznat kao neko ko je u najboljem svjetlu  želio predstaviti svoju državu i to interpretirajući neke od najljepših makedonskih pjesama. Upravo zbog toga izdat će album “Božilak” (Duga) koji sadrži 14 tradicionalnih makedonskih pjesama. Na ovom albumu pratio ga je simfonijski orkestar.

Njegov posljednji album “Igra bez granica” izdat je samo dva mjeseca prije njegove smrti. Ono što je interesantno jeste da su pjesme na ovom albumu mnogo ozbiljnije nego na prethodnim albumima. Na ovom albumu nalaze se i prepjevane pjesme “Ostala si uvijek ista” i ” Još i danas zamiriše trešnja”. Album je iznjedrio mnoge hitove poput: “Igra bez granica”, “Volim osmijeh tvoj”, “Srećo ne krivi me”,  “Nesanica”, “Veži me za sebe”, te “Bože brani je od zla”.

Nakon ovog albuma Toše je planirao izdati prvi album na engleskom jeziku. Album  “The hardest thing “bit će objavljen posthumno.

Prije devet godina, na današnji dan, Toše će u 26-toj godini životapoginuti u saobraćajnoj nesreći u blizini Nove Gradiške u Hrvatskoj. Tog dana muzička scena ostat će bez  muzičkog velikana, pjevača anđeoskog glasa koji je od prvog do posljednjeg dana svog života ostao isti, skroman, dobro odgojen i pošten mladić kojeg slava nije uspjela promijeniti.

Georgij Georgijevski, vozač džipa u kojem je poginuo Toše Proeski, osuđen je 2009. godine u Osnovnom sudu u Skoplju na dvije godine zatvora zbog ove nesreće. U automobilu je bila i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović koja je prošla sa lakšim fizičkim povredama.

Toše je sahranjen 17. oktobra 2007. godine u Kruševu na Gumenju.

Zanimljivosti o Toši:

tose

 • Plišane igračke koje je dobijao na nastupima od svojih fanova Toše nije bacao, skupljao ih je kao najveće dragocjenosti i poklanjao domovima za nezbrinutu djecu.
 • Finansirao je izgradnju Pedijatrijske klinike u skopskoj bolnici, a pred svaku Novu godinu posjećivao je oboljele mališane i dosnosio paketiće.
 • Nakon kampanje “Volim osmijeh tvoj” koja je provedena u Hrvatskoj  kako bi se djeci objasnila važnost oralne higijene, odbio je uzeti honorar kazavši da ne može naplatiti nešto što je za djecu.
 • U jednoj osnovnoj školi u Brezi poklonio je opremu za informatički kabinet.
 • Nakon koncerta u Skenderiji, Toše je sav prihod poklonio za obnovu Doma mladih.
 • Njegov omiljeni film bio je “Gladijator”.
 • Najizvođenija pjesma hrvatskog etera u 2006. godini bila je pjesma “Srce nije kamen”.
 • Svirao je čak pet instrumenata: klarinet, saksofon, klavir, gitaru i bubnjeve.
 • Često je izjavljivao da je roker u duši.
 • U Makedoniji je za njegova života izlazio i strip “Super Toše” u kojem je bio glavni junak.
 • Od prve veće zarade svom ocu je kupio automobil.
 • Posljednji veliki koncert održao je u Skopju deset dana pred smrt.
 • Koliko je bio cijenjen u domovini govori podatak, da je predsjednik države nakon vijesti o pogibiji dao izvanrednu izjavu, te se uputio na trg i zapalio svijeću. Isto je učinio i premijer.
 • Posljednja pjesma koju je otpjevao je “Još uvijek sanjam da smo zajedno”

 

Comments
0
Top