You are here
Home > Recepti za 5 > TOKOM MENSTRUACIJE MOŽETE DA DOBIJETE I DO 5 KILOGRAMA

TOKOM MENSTRUACIJE MOŽETE DA DOBIJETE I DO 5 KILOGRAMA

Dobijanje kilograma tokom menstruacije jedna je od stavki koje žene ne mogu da smisle. Naime, svaka pripadnica ljepšeg pola tokom menstruacije dobije i do dva kilograma, a ovo su načini zbog kojih se žene osećaju nadoveno tokom ciklusa.

women_health_worse_mens

Kada ste u ciklusu ne birate šta ćete jesti, a naročito posežete za grickalicama i slatkišima jer do njih najlakše dolazite. Ali, da li znate da svi ti ugljikohidrati dodatno pospješuju zadržavanje vode u tijelu? Upravo je to jedan od razloga zašto se osjećate naduto.
Nivo progesterona poraste u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osetljivost grudi i dobijanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog “navale” progesterona tijelo izvlači tečnost iz krvnih sudova, te je prenosi u tkivo, a to se događa zato jer se tijelo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe nivo progesterona pada i tijelo se s prestankom menstruacije vraća u pređašnje stanje.
S obzirom na to da, kako tvrde stručnjaci, tokom menstruacije možete da dobijete i do 5 kilograma, veoma je važno da tih dana pijete što više tečnosti i da jedete bjelančevine. Postoje slučajevi da ukoliko se ugojite u toku menstruacije, taj višak i zadržite i nakon što se ciklus završi.
Baš zbog toga što se osjećate naduto i što imate bolne menstruacije, odustajete od vježbanja na koje ste inače navikli. Kretanje i znojenje, kao i inače pa i tih dana u mjesecu, zapravo vam mogu pomoći da se osjećate bolje. Znojenjem ćete izbaciti višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšaće grčeve.

Comments
0
Top