You are here
Home > Najvažnije vijesti > MOST SVILAJ NA AUTOPUTU Vc – POČETAK GRADNJE

MOST SVILAJ NA AUTOPUTU Vc – POČETAK GRADNJE

Dugo očekivani projekat izgradnje prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske u mjestu Svilaj, rezultirao je polaganjem kamena temeljca. I za jedne i za druge, projekat od velike važnosti.

U obraćanju prisutnima na svečanoj ceremoniji otvaranja radova predsjedavajući Zvizdić je istakao da ovaj infrastrukturni projekt simbolično predstavlja jasno definirane prioritete Vijeća ministara BiH da suradnju sa susjedima podigne na viši nivo, obogati je kako bi se kroz to kreirala perspektivna budućnost čitave Jugoistočne Europe, kao i Europske unije kojoj težimo i kojoj se ubrzano pridružujemo.

Kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova, položili su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastukture RH Oleg Butković

Most će imati u dva smjera po tri trake širine 3,50 metra, zaustavnu traku sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 metra sa obje strane i pješačku stazu. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, sa betonsko-čeličnom konstrukcijom teškom blizu 5.000 tona. Izgradnja mosta trebala bi omogućiti stanovništvu egzistenciju i ostanak.

Projekat je vrijedan blizu 26 miliona eura, a svaka država će obezbjediti po pola iznosa. Izvođači radova na mostu su Poslovna udruga Viadukt Zagreb i kompanija Hering Široki Brijeg. Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine.

Izgradnja mosta veliki je infrastruktruni projekat koji će spojiti ceste koridora Vc sa hrvatske strane i sa bosanskohercegovačke strane rijeke Save. Osim toga, povezat će građene jer i to je svrha mosta. Da povezuje ljude.

Comments
0
Top