You are here
Home > Najvažnije vijesti > SRETAN VAM 5. OKTOBAR – SVJETSKI DAN UČITELJA

SRETAN VAM 5. OKTOBAR – SVJETSKI DAN UČITELJA

svjetski-dan-ucitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta, pa tako i u BiH.  Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i  izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju tog dana širom svijeta.

Ovaj dan je prilika da se našim učiteljima zahvalimo na trudu, znanju i strpljenju koje nesebično ulažu kako bi djeca i mladi usvojili potrebna znanja i vještine, te stekli vrijedna iskustva i izgradili temelje za sigurnu i sretnu budućnost.

Donosimo vam nekoliko citata o učiteljima:

”Idućih pedeset godina neće biti važno koji auto vozite, u kakvoj kući živite, koliko novca imate u banci ili kakvu odjeću nosite. No svijet može biti barem malo bolji, odigrate li važnu ulogu u životu djeteta.” – N.N.

”Ako u Ateni ne bude krojača, Atenjani će hodati goli. Ako u Ateni ne bude obućara, Atenjani će hodati bosi. Ne bude li u Ateni učitelja, neće biti ni Atenjana.” – Sokrat

”Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest.”

”Najveća nada svake zemlje leži u primjerenu školovanju mladosti.” – Erazmo

”Važna je svrha obrazovanja da u svim učenicima razvije ljubav prema učenju, a ne da ju ubije.” – W. Glasser

”Najbolji učitelji su ujedno i najteži učitelji: oni od učenika zahtijevaju razmišljanje.” – W. Glasser

”Ono što su oni zapravo željeli, bilo je mnogo osobne pažnje, malo razgovora, osjećaj da učitelj zaista zna i da mu je stalo što su oni prisutni. ”- W. Glasser

Izvor: euinfo.ba

Comments
0
Top