You are here
Home > Zanimljivosti > SJEĆANJE NA HAMDIJU KREŠEVLJAKOVIĆA, ČIJE SE CJELOKUPNO DJELO SMATRA NAJRELEVANTNIJIM HISTORIJSKIM ŠTIVOM O BiH

SJEĆANJE NA HAMDIJU KREŠEVLJAKOVIĆA, ČIJE SE CJELOKUPNO DJELO SMATRA NAJRELEVANTNIJIM HISTORIJSKIM ŠTIVOM O BiH

hamdija_kresevljakovic
Hamdija Kreševljaković sa učenicima Šeste osnovne škole u Sarajevu 1914.godine. Foto: Oshk.edu.ba

Hamdija Kreševljaković, bosanskohercegovački književnik i historičar rođen je na današnji dan 1888. godine u Sarajevu.

U Sarajevu je završio početno mektebsko obrazovanje, potom osnovnu školu, a onda i Učiteljsku školu koju je završio 1912. godine. Predavali su mu književnici Silvije Strahimir Kranjčević, Ljudovit Dvorniković i Josip Milaković. Stekao je diplomu nastavnika, a sa smo šesnaest godina počeo je objavljivati narodne pripovjetke i pjesme u časopisima.

Na nagovor svog prijatelja Josipa Matasovića 1922. godine, objavljuje prilog Iz bosanske trgovine 19. stoljeća. Najčešće se navio proučavanjem privrede u Bosni za vrijeme osmanske vladavine, pa će 1927. godine obaviti rad Sarajevska čaršija, njeni esnafi i obrti osmalijske uprave.

Hamdija Kreševljaković bio je jedan od najuglednijih profesora Gazi Husrev-begove medrese. Objavio je preko 350 radova iz oblasti historije, kulture, civilizacije, baštine Bosne i Hercegovne (naručito iz osmanskog doba). Jedan je od utemeljitelja savremenog pristupa u proučavanju historije Bosne i Hercegovine. Radovi iz te oblasti preporučili su ga za najvisa naučna zvanja.

Od 1916. godine radio je u muslimanskim prosvjetnim ustanovama, u “Darul- mualliminu”, Okružnoj medresi, a profesor Gazi Husrev-begove medrese bio je od 1926. do 1945. godine, i neprocjenjivo mnogo doprinio stabiliziranju ove škole i njenom organiziranju u Kraljevini Jugoslaviji. U Gazi Husrev-begovoj medresi predavao je geografiju, historiju, filozofsku propedeutiku, pedagogiju i njemački jezik. Profesor Kreševljaković predavao je još i u Prvoj gimnaziji, zatim u Srednjoj ekonomskoj školi.

Kreševljakovićevo cjelokupno djelo danas se zasigurno smatra najrelevantnijim historijskim štivom o Bosni i Hercegovini.

Kreševljakovićev stil je osoben i primjetan, sa mnogo literarnih odlika u slikanju prošlih vremena. Ime Hamdije Kreševljakovića nose osnovne škole u Sarajevu, Kaknju i Gradačcu.

Njegova najznačajnija djela su: “Kazandžijski obrt u Bosni i Hercegovini”, “Prilozi povijesti bosanskih gradova pod Turskom upravom”, “Stari bosanski gradovi”, “Stari hercegovački gradovi”, “Dženetići – prilog izučavanju feudalizma”, “Kapetanije”, “Čizmedžijski obrt”, “Hanovi i karavan-saraji”, “Sarački obrt u starom Sarajevu”, te mnoga druga.

Umro je 9. jula 1959. godine ostavivši za sobom neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj historijografiji.

Comments
0
Top