You are here
Home > Najvažnije vijesti > TRIDESET GODINA OD TRAGIČNOG STRADANJA ČLANOVA GRUPE CRVENA JABUKA

TRIDESET GODINA OD TRAGIČNOG STRADANJA ČLANOVA GRUPE CRVENA JABUKA

crvena-jabuka

Na današnji dan prije 30 godina, na putu za Mostar,  dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su stradali članovi muzičke grupe “Crvena jabuka”.

Svoj prvi album pod nazivom Crvena jabuka, sa hitovima poput “Bježi kišo s prozora”, “Dirlija” bend izdaje 1986. godine. Njihova prva turneja trebala je početi koncertom u Mostaru 18. septembra 1986. Nažalost taj koncert nije održan, na putu ka Mostaru kod Jablanice, bend je imao saobraćajnu nesreću.

Na licu mjesta poginuo je basista grupe  Zeničanin Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl (zvani “Zijo” i “Para”) zadobio teške povrede, usljed kojih je podlegao 1. oktobra 1986. godine. Zlatko Arslanagić koji je također bio u automobilu jedini je preživio ovu nesreću.

Prva postava Crvene Jabuke s lijeva na desno: Zlatan Arslanagić ( Zlaja ) , Darko Jelčić ( Cunja ) , Dražen Ričl ( Zijo/Para) , Dražen Žerić ( Žera ) i Aljoša Buha.
Prva postava Crvene Jabuke s lijeva na desno: Zlatan Arslanagić ( Zlaja ) , Darko Jelčić ( Cunja ) , Dražen Ričl ( Zijo/Para) , Dražen Žerić ( Žera ) i Aljoša Buha.

Aljoša Buha rođen je 4. januara 1962. godine u Zenici. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić – Cunja. Bili su kao braća. Prije nego je počeo svirati u grupi Crvena jabuka, Buha je svirao u grupi Kongres, a krajem avgusta 1985.godine postaje članom Crvene jabuke, umjesto Branka Sauke koji je od mjesta basiste odustao zbog škole.

Dražen Ričl rođen je 12. marta 1962. godine u Sarajevu. Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava Elvis J. Kurtović, te glumac u Top listi nadrealista. Završio je nižu muzičku školu, potom Drugu gimnaziju u Sarajevu, a nakon završene srednje škole upisuje fakultet Novinarstva. Nakon napuštanja grupe Elvis J. Kurtović  Zijo i Zlaja razgovaraju o tome da naprave zajednički bend. Ubrzo su i pronašli ostale članove benda, te snimili i prvi album grupe “Crvena Jabuka”.

Na žalaost turneja koja je trebala promovirati njihov album nikada nije održana.
Zijo je ostavio još mnoge pjesme koje se i danas pjevaju i sjećaju nas na njega – “Nek’ te on ljubi”, “Da je samo malo sreće”, “Bježi kišo s prozora”, “Tugo, nesrećo”, “Dođi kod mene”, “Bivše djevojčice, bivši dječaci”, “Kad je noć hladna i zvjezdana”.

U čast i sjećanje na poginule drugove održan je i koncert u dvorani Skenderija 13. oktobra 1986. pod nazivom “Pjesma za Crvenu Jabuku”. Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Dražena Ričla zamijenio je na mjesto pjevača tadašnji klavijaturista Dražen Žerić Žera.

Comments
0
Top