You are here
Home > Zanimljivosti > SEDAM NAČINA DA SEBI POMOGNETE BEZ LIJEKOVA

SEDAM NAČINA DA SEBI POMOGNETE BEZ LIJEKOVA

prehlada

Ljudski organizam je veoma tajanstven, ponekad i čudan sistem. Problem može nastati bukvalno iz vedra neba, i na taj način može i da se riješi, a neki trikovi kontrole nad organizmom, jednostavno, zapanjuju, piše Lepota i zdravlje.

Nelagodnost u grlu

Vruć čaj naravno da će biti od koristi, kao i ispiranje slanom vodom. Ali, postoji još jedan malopoznati način da se oslobodite nelagodnosti u grlu – potrebno je samo da počešete uho! Otolaringolozi tvrde da češkanje uha stimuliše završetke ušne školjke, stvarajući spazam mišića u grlu.

Smiriti živce

Ako  osećate da su vaši nervi  na ivici,  treba pothitno da se smirite, jednostavno umijte se hladnom vodom. Ona će vas natjerati da na kratko vrijeme zadržite dah, i ohladiće nervne receptore. Tijelo počinje unositi kiseonik, i vaš nervni sistem se smiruje. Približno isti efekat ima i čaša hladne vode.

Strah od injekcije

Nekim ljudima je teško  prikupiti hrabrost kada treba da dobiju injekciju. Sljedeći put, prije nego što vam medicinska sestra da injekciju, malo se nakašljite jer će ovo pomoći u odvlačenju pažnje od bolne procedure. Ipak, onoga ko vam daje injekciju, upozorite o svojoj manipulaciji.

Zapušen nos

Uprite u nepce jezik, a prstima pritisnite deo iznad obrva. Nakon dvadesetak sekundi osećaćete se mnogo bolje.

Sprečiti ožiljke od opekotina.

Ako ste se opekli, nemojte žuriti za kesicom leda – jednostavno lagano pritisnite jagodicama prstiju na opečeno mjesto. Na taj način, temperatura tog dijela tijela vratiće se normalnoj tjelesnoj temperaturi sporije, a samim tim, na prirodan način.

Zubobolja

Ovaj trik će biti koristan za sve koji imaju osetljive zube. Ako osjećate rastuću  zubobolju, stavite kesicu sa ledom na dlan, a zatim je premjestite na uvalu između palca i kažiprsta. Tamo prolaze nervni završeci kako ruku, tako i lica. Oni šalju mozgu odgovarajući signal, i bol se stišava.

Nervoza

Poznata situacija:  morate ići na neki poslovni ili privatni sastanak, oblačite se, spremate se, ali sve što osjećate je neki čudan osjećaj nervoze u stomaku i blago lupanje srca.

Zvuči čudno, ali da biste se smirili i vratili u normalu – pokušajte duvati na svoj palac. Jer je baš on odgovoran za takozvani živac lutalac – vagus nerv, koji je  bukvalno veza između tijela i uma, odgovoran za naše “osjećaje u stomaku”.

Comments
0
Top