You are here
Home > Najvažnije vijesti > PREDSTAVLJENA KABINA TREBEVIĆKE ŽIČARE U SARAJEVU

PREDSTAVLJENA KABINA TREBEVIĆKE ŽIČARE U SARAJEVU

Trebevicka zicara kabinaIspred gradske Vijećnice u Sarajevu je predstavljena kabina Trebevićke žičare u kojoj će se građani Sarajeva i turisti provozati 6. aprila naredne godine, na Dan Grada Sarajeva. Prije dvije sedmice potpisan je ugovor s Italijanskom firmom u vrijednosti od sedam miliona KM, a ukupna vrijednost projekta je blizu 13 miliona KM.

Predviđeno je da u pogonu žičare budu 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.

Gondole će, kada budu puštene u pogon biti olimpijskih boja: zelena, crvena, plava, crna i žuta.

Inače, Trebevićka žičara u glavnom gradu BiH s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara. Žičara, jedna od sarajevskih simbola, potpuno je uništena tokom rata u BiH, 1992. do 1995. godine.

Comments
0
Top