You are here
Home > Recepti za 5 > VIDEO: POSJETITE TRESKAVICU I NJENO VELIKO JEZERO

VIDEO: POSJETITE TRESKAVICU I NJENO VELIKO JEZERO

Treskavicu krase velike i guste šume crnogorice i bjelogorice, kao i brojni proplanci sa bujnom travom. Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u vrelim ljetnim danima, a čitav put moguće je preći za nekih tri sata pješačenja.

Jedno od bogatstava BiH je i planina Treskavica i njeno Veliko jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.550 metara. Dužina jezera je oko 300 metara, širina 150 metara, a dubina iznosi pet metara.

Treskavica je među ljubiteljima prirode poznata kao planina lijepih vrhova i prostranih pašnjaka. Ipak, ono po čemu se posebno izdvaja od ostalih gorja su brojni izvori i jezera.

 

Na Treskavici se nalazi sedam vrhova viših 2000 metara n.v. Najviši vrh ima tri različita imena:
Mala Ćaba (tako vrh tradicionalno nazivaju mještani sela u podnožju Treskavice, koji su vrh tradicionalno posjećivali iz religijskih motiva),
Đokin toranj (prema limenom tornju koji je postavio planinar Đoko Petrović)
Pakliješ (po surovosti i nepristupačnosti terena)..

Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, a prema nekim geolozima koji su istraživali ovu planinu, čak i više. Kada je broj jezera u pitanju, tu nema nikakve sumnje, ima ih tačno pet. Najveće je i dobilo takvo ime – Veliko jezero. Jezero je bogato ribom tako da ga često, osim planinara, pohode i ribari.

 

Upravo su brojni izvori i jezera ono što izdvaja Treskavicu od ostalih planina. Tu su i jezera Veliko, Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero te Turov Stan, Kućare, Trokunsko, Gornja Bara i Simovića Bara. Prvih pet jezera su glacijalnog porijekla, nalaze se iznad 1500 metara nadmorske visine i predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specifičnom florom i faunom.

 

Galerija slika sa Treskavice sa Facebook stranice The Secret World of Photography:

GPS Track sa navedenog videa možete preuzeti ovdje.

Comments
0

Komentariši

Top