You are here
Home > Zanimljivosti > POGLEDAJTE KAKO FACEBOOK ČUVA VAŠU PRIVATNOST

POGLEDAJTE KAKO FACEBOOK ČUVA VAŠU PRIVATNOST

Facebook skuplja sve vaše intimne informacije iz razloga što iz toga dobija profit od reklama, pitate se da li vam je zaštićena privatnost?

facebook-otpad-privatnostTa ista kompanija počela je skupljanje podataka korisnika iz svojih aplikacija da bi zaradila više od reklama, međutim oni zaista brinu o vašoj privatnosti.

Mark Zuckerberg je objavio sliku sa hiljadama uništenih hard diskova:

 

Stari i zastarjeli hard diskovi su uništeni, zauvijek štiteći privatnost. Christer Jonsson je zadužen za ovaj veoma važan zadatak.

 

Najveća društvena mreža na svijetu sve više širi svoju infrastrukturu u Evropu. Novi data centar u gradu Lulu u Švedskoj je ogroman, njegova veličina usporediva sa šest igrališta za američki nogomet, a postrojenje za hlađenje servera koristi arktički zrak. Glavna prostorija za servere je toliko velika da se inženjeri njome kreću na električnim skuterima.

Facebookov centar u Švedskoj prostire se na 30 hiljada kvadrata, a pohranjuju se podaci svih korisnika Facebooka iz Europe, Bliskog istoka i Afrike.

facebook-data-centar-svedska

Facebook Data Centar je energetski vrlo efikasan u cilju zaštite prirodne okoline, pa koristi električnu energiju iz hidroelektrane na rijeci Lule. Ventilatori uvlače hladni vanjski zrak i njime hlade desetke hiljada servera u data centru. Zimi, kada temperature padnu na minus 30, toplina koju proizvode serveri koristi se za grijanje zgrade. Ne postoji učinkovitiji data centar na svijetu.

 

“U radu je 10 posto efikasniji i treba mu 40 posto manje energije od tradicionalnih data centara”

Facebook naglašava da ovaj Data Centar treba gledati kao njihovo prihvatanje i odobravanje talenta, sposobnosti i vizije Šveđana, čija zemlja je postala predvodnik u industriji data centara.

Komponente za novi Facebookov data centar u Švedskoj proizvedene su u Hrvatskoj.
Radi se o modularnom podatkovnom centru temeljenom na ekološkim tehnologijama(Green Technology)  koji se slaže poput Lego kockica. Proizvođač tih modula, odnosno specijalnih kontejnera opremljenih napajanjem i hlađenjem te popratnom tehnologijom, zagrebačka je podružnica korporacije Emerson Electric, odnosno dio EMR Holdinga.

 

Pogledajte u video prilogu, Facebook Data Centar u gradu Lulu u Švedskoj.

Comments
0
Top