You are here
Home > Zanimljivosti > POBIJEDITE ANEMIJU HRANOM!

POBIJEDITE ANEMIJU HRANOM!

spinat

Anemiju ili malokrvnost uzrokuje smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, a najčešće greške zbog kojih se anemija javlja jesu greške u prehrani.

Kada se anemija javi u jačem obliku javlja se glavobolja, lomljenje kose, noktiju, sušenje kože, te jako lupanje srca.

Anemija se najčešće javlja kod trudnica ali i kod djece u razvoju.

Hrane kojom možete poboljštati broj crvenih krvnih zrnaca ima pregršt. Za početak, iz upotrebe morate izbaciti bijeli hljeb i zamijeniti ga integralnim, a za doručak ga namažite medom od kestena. Za ručak konzumirajte više ribe, graška, boranije, jaja, krompira. Za užinu vam mogu poslužiti sjemenke bundeve ili suncokreta, a za večeru konzumirajte ribizle, grožđe i šljive.

Još neke namirnice koje su dobre za rješavanje anemije:

Cvekla

cveklaCvekla je još jedno u nizu oružja protiv malokrvnosti. Čini još lakšom, a vaše tijelo i um jača elementima od kojih je sačinjena. Ona sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12 i kao takva neviđenom brzinom regeneriše krv. Može se jesti sveža, kao salata, kuhana kao glavno jelo ili se od nje može napraviti i sok. Međutim, kada je iscjedite, obavezno sačekajte neko vrijeme prije nego što je popijete. Vrlo je jaka, te bi mogla da izazove pravi vitaminski udar.

Susamcrni-susam

Crno sjeme susama odličan je izvor željeza. Potopite kašičicu susama u vodu i ostavite da odstoji dva sata. Procijedite susam i izgnječite ga kako biste dobili pastu. Dodajte jednu kašičicu meda i dobro izmješajte. Uzmite po kašiku ove paste dva puta dnevno.

Špinat

Samo pola šoljice špinata je sve što vam je potrebno da ojačate krv. Bogat je vitaminima A, B9, E, C, željezom, kalcijumom i beta karotenom. Uključite ovo povrće u vašu svakodnevnu ishranu, ali vodite računa da ga prokuhate jer ćete tako smanjiti nivo oksalne kiseline koja sprječava apsorpciju željeza. Prokuhajte pola šolje špinata u šolji vode, kako biste napravili supu. Dodajte vaše omiljene začine i ovu ukusnu supu jedite dva puta dnevno.

 

Comments
0
Top