You are here
Home > Zanimljivosti > PLAŠITE SE PESTICIDA IZ VOĆA I POVRĆA?

PLAŠITE SE PESTICIDA IZ VOĆA I POVRĆA?

Pravilna obrada namirnica koje koristimo u ishrani, posebno voća i povrća,  predmet je brojnih istraživanja. Naročito je važno ukoliniti pesticice, kako ih ne bismo unijeli u organizam.

pesticidi

Dosadašnja istraživanja su pokazala da pojedini postupci obrade mogu u značajnoj meri da smanje količinu pesticida prisutnih u voću i povrću. Pojedini autori su ispitivali utjecaj ispiranja i pranja čistom vodom i vodom sa različitim dodacima za uklanjanje pesticida iz hrane. Kao dodaci su korišteni deterdžent, kuhinjska so, natrijum-karbonat, hidrogen, kao i različite kiseline: limunska, sirćetna ili askorbinska (vitamin C).

Utvrđeno je da efikasnost pranja zavisi od različitih faktora kao što su: vrsta pesticida, njihova rastvorljivost u vodi, temperatura vode, vrsta i količina dodataka, kao i vrsta voća i povrća.

Tako je pokazano da je efikasnije pranje toplom nego hladnom vodom, da dodatak deterdženta značajno povećava količinu pesticida koja se pranjem odstranjuje, da se sistemski pesticidi, tj. oni koji se kreću kroz biljke teže uklanjaju od onih koji djeluju na površini.

povrce

Ispitivanjem utjecaja koncentracije kuhinjske soli (2-10%) u vodi za ispiranje utvrđeno je da su efikasniji rastvori sa većim sadržajem soli.

Isti efekat je pokazao i dodatak sirćetne kiseline u vodu za pranje. Rastvor sirćetne kiseline se pokazao efikasnijim za uklanjanje organofosfornih insekticida iz krompira od neutralnih (kuhinjska so) ili baznih (natrijum-karbonat) rastvora.

Uklanjanje pesticida iz jabuka je bilo predmet opsežne studije u kojoj su ispitani efekti skladištenja, pranja, ljuštenja, kuhanja, odstranjivanja sjemene lože i pravljenja soka na ostatke pesticida.

Pri tome je utvrđeno da količina nijednog ispitivanog pesticida nije značajno smanjena pranjem i uklanjanjem sjemene lože.Skladištenjem se količina nekih pesticida značajno smanjuje usljed njihove degradacije. Kuhanje takođe dovodi do smanjenja količine nekih pesticida.

voce-i-povrce

Najveći efekat na uklanjanje svih prisutnih pesticida imalo je uklanjanje kore (ljuštenje) i cijeđenje soka. Fungicidi koji sadrže Cu ili Zn koriste se protiv plamenjače na povrću (paradajz) i voću (grožđe). U ovom slučaju bi pranje trebalo da bude efikasno.

Preporučuje se dodatak sirćetne ili limunske kiseline.

Comments
0
Top