You are here
Home > Zanimljivosti > PATITE OD NESANICE? MLIJEKO SA KURKUMOM JE RJEŠENJE ZA VAS

PATITE OD NESANICE? MLIJEKO SA KURKUMOM JE RJEŠENJE ZA VAS

Foto: Nutritionstripped.com
Foto: Nutritionstripped.com

Mlijeko s kurkumom je tradicionalni indijski lijek koji se obično pije prije spavanja. Uz dodatak đumbira, napitak od kurkume postaje još zdraviji zbog protivupalnih svojstava đumbira. Osim toga, đumbir ima i antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva, piše Kiwi.hr.

Uz kurkumu i đumbir, potrebno je i kokosovo mlijeko koje sadrži zdrave masnoće, laurinsku kiselinu i vitamine B1, B3, B5, B6, C i E. Od minerala sadrži željezo, magnezij, fosfor, kalcij i selen. Ne sadrži laktozu, pa je zbog toga odlična alternativa za one s intolerancijom. Ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Najvažniji sastojak ovog napitka je kurkuma. Kurkuma je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu što može zahvaliti kurkuminu, aktivnom sastojku koji ima mnoga pozitivna djelovanja na zdravlje. Kurkuma ima jaka protivupalna i antikancerogena svojstva, a koristi se za smanjenje upala i probavnih smetnji, kontroliše nivo holesterola u tijelu, uklanja toksine, stimuliše metabolizam, jača imunitet i smanjuje upale kod artritisa. Pomaže u detoksikaciji jetre i ubrzava cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala i da kurkuma pomaže u borbi protiv različitih vrsta raka.

Biber je takođe vrlo važan sastojak ovog napitka. Prema istraživanjima, biber povećava učinkovitost kurkume za 200%, što je glavni razlog njihovog kombinovanja.

Foto: Marksdailyapple.com
Foto: Marksdailyapple.com

Sastojci za napitak: 

2 šoljice kokosovog mlijeka
1 kašičica kurkume u prahu
¼ kašičice crnog bibera
1 manji komadić đumbira
med ili zaslađivač po želji

Priprema:

Sve osim meda stavite u šerpu i stavite na srednje jaku vatru. Kada počne da vri, smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Izvadite đumbir, napitak podijelite u dvije čaše, po želji dodajte zaslađivač i popijte toplo. Napitak daje tijelu toplinu i omogućuje brz i lak san.

Comments
0
Top