You are here
Home > Zanimljivosti > OSNOVNE INFORMACIJE O LEMURIMA

OSNOVNE INFORMACIJE O LEMURIMA

Lemuri (Lemuridae) su porodica iz reda primata.
U ovu porodicu su se ranije svrstavali i patuljasti lemuri (Cheirogaleidae) i lepilemuri (Lepilemuridae) koji se danas razvrstavaju u zasebne porodice.

Lemuri žive na Madagaskaru i susjednim Komorskim otocima.

Lemuri su vitke životinje s dugim, gusto dlakavim repovima. Krzno im je mekano i ponekad prošarano. Lemuri su veliki poput vjeverica ili kao mačke. Tijelo im je dugo 26 do 45 cm a rep od 28 do 60 cm. Mogu biti teški do pet kilograma. Ženke i mužjaci su jednako veliki. Prednji ekstremiteti su im kraći od stražnjih. Većina lemura su noćne životinje koje žive na drveću. Oči su im velike i okrenute prema naprijed, a na mrežnici imaju sloj koji reflektira svjetlo što poboljšava vid životinja (slično kao kod mačaka).

 

Lemuri uglavnom žive na stablima i lako skaču s krošnje na krošnju. Pored lemura koji žive samo na drveću, postoje i vrste (kao kata) koje često silaze na tlo. U odnosu na razdoblja mirovanja i glavne aktivnosti tijekom dana, ne postoje točni podaci, jer oni mogu biti aktivni i danju i noću. Lemuri uglavnom žive u manjim do srednje velikim grupama.

Lemuri su pretežno biljožderi koji se hrane cvjetovima, voćem i lišćem. Omiljeno jelo im je sjemenje tamarinde, a ponekad pojedu i nekog kukca ili ptičje jaje.

 

 

Sječa kišnih šuma Madagaskara i s tim povezanim gubitkom životnog prostora su najveća opasnost za opstanak lemura.

 

Comments
0
Top