You are here
Home > Najvažnije vijesti > OBNOVLJENI DOM ZDRAVLJA “NOVI GRAD” NA OTOCI

OBNOVLJENI DOM ZDRAVLJA “NOVI GRAD” NA OTOCI

Počelo je preseljenje službi zdravstvene zaštite u obnovljeni Dom zdravlja „Novi Grad“ na Otoci, a od danas su ponovo u funkciji Odjel porodične medicine, Služba za laboratorijsku dijagnostiku, Dispanzer za predškolsku djecu, zatim Dispanzer za školsku djecu i omladinu, Stomatološka služba, kao i Centar za mentalno zdravlje.

„U centralnom objektu radit će i Dijabetološko savjetovalište,a najvjerovatnije će ovdje biti i dio Zavoda za javno zdravstvo KS, gdje će se vršiti uzimanje brisa i ostale usluge koje obavlja Zavod za javno zdravstvo, kako bi pacijentima približili i te usluge. Kada je u pitanju neurologija, ovdje će se raditi i elektroencefalografija (EEG), elektomijelografija (EMNG), a kada je u pitanju porodična medicina nastavit ćemo kontinuirane edukacije uz praćenje savremenih tehnologija, odnosno edukaciju sestara i ljekara na savremenim medicinskim tehnologijama“, rekao je direktor Husić.

Ministrica Ademaj izrazila je zadovoljstvo što pacijenti već mogu koristiti neke od zdravstvenih usluga. Dodala je da je investicija koštala oko 7, 2 miliona maraka, od čega je je najveći dio sredstava finansirao Zavod zdravstvenog osiguranja, dok je iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno oko miliona maraka.

Obnovljeni objekat ima nešto više od 8.000 metara kvadratnih korisnog prostora. Rekonstruirano je sve osim zidova – instalacije, podovi, stropovi i prozori, a pri kraju je i termo fasada, tako da se dobio potpuno nov objekat. U funkciji su i dva lifta u objektu, prvi put od njegove izgradnje 1974. godine, što u značajnoj mjeri olakšava kretanje pacijenata, koje je ranije bilo isključivo unutrašnjim i vanjskim stepeništima. Ostalo je da se završi vanjsko uređenje.

Comments
0
Top