You are here
Home > Zanimljivosti > NASTAVI SANJATI: KAKO SE BOLJE NASPAVATI

NASTAVI SANJATI: KAKO SE BOLJE NASPAVATI

Razmisli o sljedećem. Ako doživiš devedesetu, provest ćeš 32 godine spavajući. Ako se često budiš izmoreno ili u bolovima, zašto ne bi unio/la promjene u svoje navike? Pretražili smo svoju knjižnicu znanja i upitali dizajnericu interijera Emmu Parkinson za savjete koji će ti omogućiti bolji san, već večeras.

Koje su tvoje noćne navike?
„Svi smo mi različiti, pa su rutine i potrebe svake osobe individualne“, kaže Emma. „No dobre navike i malo pripreme važni su elementi kvalitetna sna.“ Nekoliko je stvari univerzalno – ako čitaš, surfaš internetom ili gledaš TV u krevetu, pobrini se za to da imaš dobre jastuke koji ti pružaju podršku.
Neočekivana buđenja? Ako se budiš žedan/na, stavi čašu vode pokraj kreveta. Ako se ustaješ da bi otišao/la na zahod, razmisli o korištenju prigušivih svjetla u spavaćoj sobi i kupaonici koja će biti blaga za tvoje oči.
Opuštaš li se zaista? Rutine prije spavanja pripremaju te za san. Postavi alarm da bi se počeo/la opuštati. Ostavi dovoljno vremena nakon vježbanja da bi se tvoja tjelesna temperatura spustila na odgovarajuću razinu.
Koji je tvoj stil spavanja?
„Odgovarajući madrac i jastuk surađuju da bi podržali tvoju kralježnicu i uklonili pritisak“, objasnila nam je Emma. „Madrac treba biti dovoljno velik da se na njemu možeš ispružiti i okretati.“
Osobe koje spavaju na boku trebaju madrac koji podržava kralježnicu u prirodnu položaju. Čvršći, viši jastuk poravnat će vrat i glavu s kralježnicom.
Osobe koje spavaju na leđima trebaju madrac koji podržava vrat i donji dio kralježnice. Jastuk srednje visine dobro funkcionira bez guranja glave prema naprijed.
Osobe koje spavaju na trbuhu trebaju madrac koji pruža jednoliku potporu. Niski jastuk podržava glavu na odgovarajućoj visini i ne napreže vrat.
Ako ne spavaš sam/a, madrac od pjene odličan je za upijanje pokreta.
Koja je tvoja rutina pospremanja?
„Grinje, čiji izmet može uzrokovati alergijske reakcije, zaista voli vlažna, topla i tamna okruženja“, kaže Emma. „Što su tvoj madrac i posteljina suši i čišći, to je bolje jer će grinje tako teže preživjeti.“ Pričekaj sat-dva prije prekrivanja jastuka prekrivačem ili uopće nemoj pospremiti krevet da bi se vlaga mogla osušiti.
Dodaj malo zelenila. Određene biljke, kao što su aloe vera i spatifilum, dobri su pročišćivači zraka i mogu poboljšati njegovu kvalitetu i tako ti omogućiti bolji san. Povećana razina kisika može biti korisna i kada spavaš.
Počasti svoja stopala. Tepih pokraj kreveta mekan je i omogućuje ti da o njega obrišeš svoje noge prije ulaska u krevet. Tako će tvoj krevet biti čišći i svježiji.
Što je za tebe udobno?
„Udoban je san individualan“, kaže Emma. „Materijali koji se koriste u jastucima, poplunima i madracima mogu utjecati na san, osobito kada je riječ o toplini tvoga tijela.“
Tijekom noći ti je hladno? Zapamti da 80 % topline naših tijela napušta tijelo kroz poplun. Pobrini se za to da imaš popun koji je debel i topal i ima puno ispune, kao i da koristiš ugodne deke. Popluni su obično označeni različitim stupnjevima topline.
Budiš li se jer ti je vruće? Razmisli o materijalu kao što je liocelno vlakno. Često se koristi pri izradi posteljine kao ispuna popluna jer je prozračno, no i odvodi vlagu. Lan je još jedan od materijala koji upijaju vlagu. Madrac s oprugama dobar je za pospješivanje strujanja zraka.
Ako boluješ od alergija, odaberi sintetičke ili ručno rađene materijale koji se mogu često prati.
Kakav je tvoj raspored održavanja?
„Madraci i posteljina zahtijevaju redovitu brigu i održavanje, gotovo kao i automobili“, kaže Emma. To znači da ćeš ih morati dobro oprati i očistiti.
Brini se o svom madracu. Redovito briši prašinu i usisavaj svoj madrac, no imaj na umu i činjenicu da se s godinama na njemu mogu nakupiti grinje i prašina (zato preporučujemo promjenu madraca svakih 8 – 10 godina). Neke je madrace moguće okretati ili rotirati pa će se ravnomjernije trošiti.
Razmazi svoje jastuke i posteljinu. Peri navlake, jastuke, posteljinu i navlake i zaštite koje se mogu skidati na temperaturi od 60 stupnjeva i tako uništi grinje. Zatim ih osuši u sušilici na normalnoj temperaturi. Predmete od memorijske pjene dovoljno je prebrisati vlažnom krpom. Perje ili paperje pri čišćenju troši samo trećinu sredstva za čišćenje.
Na kraju isprobaj ove savjete. Stavi nekoliko (čistih) teniskih loptica u sušilicu da bi spriječio/la pomicanje punjenja i tako omogućio/la učinkovitije sušenje. Možeš i jednostavno staviti jastuk u zamrzivač i tako uništiti grinje.
Izvor Ikea
Comments
0
Top