You are here
Home > Najvažnije vijesti > LOKOMOTIVA KOJA NEZAUSTAVLJIVO IDE VEĆ 95 GODINA: ŽELJO SRETAN ROĐENDAN!

LOKOMOTIVA KOJA NEZAUSTAVLJIVO IDE VEĆ 95 GODINA: ŽELJO SRETAN ROĐENDAN!

vijest_onako

Na današnji dan, prije 95 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački fudbalski klub Željezničar.

Tog dana, 17.09. 1921. godine, Željezničar je odigrao svoju prvu zvaničnu utakmicu protiv, jedne od najpoznatijih fudbalskih ekipa na teritoriju Bosne i Hercegovine, “Sašk Napretka”.

Mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši idejni je tvorac osnivanja ovog najtrofejnijeg kluba. Ideju je predložio svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića formirali su inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Ipak,  tadašnje društveno-političke okolnosti nisu išle na ruku osnivanju radničkog kluba. Uprkos svemu,  i te administrativne prepreke su prevladane te je Željezničar nakon višemjesečnog čekanja na molbu za prijem u Podsavez, uz uslov odigravanja dvije utakmice, primljen za punopravnog člana objavom u „Večernjoj pošti“ u ponedjeljak 19. septembra 1921. godine.

Rezultati prve utakmice nisu bili sjajni. Tim je protiv ekipe SAŠK-a izgubio 1:5, ali i uprkos negativnom rezultatu prva utakmica je nagovijestila jednu prelijepu sportsku priču. Da ona bude uzbudljiva u samom početku pobrinuo se inicijator osnivanja kluba Dimitrije Dimitrijević, koji je pogotkom na toj utakmici postao igrač koji je postigao prvi zvanični pogodak u historiji kluba.

Željezničar postaje punopravni član Fudbalskog podsaveza i uvršten je u Drugi razred zajedno sa ŠK Špartom, ŠK Trojom i ŠK Barkohbabom, gdje se takmiči do sezone 1926/27, kada ulazi u Prvi razred sarajevskog podsaveza i tamo se takmiči sve do II svjetskog rata.

Prvu takmičarsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu sarajevskog podsaveza, gdje su još nastupali: Troja, Šparta, Barakohba. Prvu pobjedu u službenim utakmicama “plavi” su zabilježili protiv Barakohbe. Rezultat je bio uvjerljivih 7:0.

Željezničar je u sezoni 1971/72. osvojio naslov prvaka bivše Jugoslavije. Bila je to sezona u kojoj su izabranici Milana Ribara vodili mrtvu utrku sa beogradskom Crvenom zvezdom. Na kraju su “plavi” skupili 59, a Beograđani 49 bodova.

Najveći međunarodni uspjeh je Željezničar postigao u sezoni 1984./85.. Te je sezone Željezničar pod vodstvom Ivice Osima bio nadomak završnice Kupa UEFA.

Zanimljivosti vezane za FK Željezničar:

najuvjerljivija pobjeda: Željezničar – Barkohba 18:0

najuvjerljiviji poraz: 1:9  NK Dinamo Zagreb – Željezničar 9:1

najuvjerljivija pobjeda u prvoj ligi SFRJ: Željezničar – NK Maribor 8:0

najuvjerljiviji poraz u prvoj ligi SFRJ: NK Dinamo Zagreb – Željezničar 9:1

najviše službenih nastupa za Željezničar: Blagoje Bratić (343)

najviše postignutih golova za Željezničar: Josip Bukal (127)

Željezničar je imao mnogo poznatih simpatizera, a neki od njih su muzičari i glumci Davorin Popović, Mladen Vojičić – Tifa, Zdravko Čolić, Davor Sučić, Branko Đurić – Đuro, Boris Šiber, Benjamin Filipović, Milan Pavlović, Nenad Janković (dr.Nele Karajlić), političari Željko Komšić, Gradimir Gojer, Alija Behmen, Ljubiša Marković, Nedžad Branković, Marin Ivanišević, pisci Aleksandar Hemon, Miljenko Jergović, Zuko Džumhur, Dario Džamonja i mnogi drugi.

Comments
0
Top