You are here
Home > Zanimljivosti > LJUBAV POKREĆE SVIJET-NEKOLIKO ČINJENICA O LJUBAVI

LJUBAV POKREĆE SVIJET-NEKOLIKO ČINJENICA O LJUBAVI

Svi sanjamo o tome da volimo i budemo voljeni. Želimo da ostvarimo sve zelje odmah i ne pomišljajući na odricanja i zrtve. U većini slučajeva, nekim cudom, uspijevamo u tome. Osjećamo se kao da imamo krila, osjećamo se uspješno, zadovoljno, ispunjeno. Donosimo nekoliko činjenica o ljubavi koje objašnjavaju ovaj fenomen.

POTREBNO JE SAMO ČETIRI MINUTE DA ODLUČITE DA LI VAM SE NEKO SVIĐA ILI NE

Ukoliko želite da na nekoga ostavite dobar utisak, za to imate samo četiri minute. Vjeruje se da je to više povezano sa govorom tijela, bojom glasa i brzinom govora nego sa onim što kažete.

KADA SE ZALJUBLJENI GLEDAJU U OČI, NJIHOVA SRCA SE SINHRONIZUJU

pogled-ljubav-575x342

Istraživanja pokazuju da parovi koji su u ljubavnoj vezi imaju usklađen rad srca kada se gledaju u oči tri minute.

ZALJUBLJIVANJE IMA NEUROLOŠKE EFEKTE SLIČNE EFEKTIMA KOKAINA

imagescauqs4ap

Zaljubljivanje je slično uzimanju kokaina, jer oba “iskustva” utiču na mozak na sličan način i potiču sličan osjećaj euforije. Istraživanja pokazuju da zaljubljivanje proizvodi nekoliko hemikalija koje izazivaju euforično stanje odnosno koje stimulišu 12 područja mozga istovremeno.

ČAK I POGLED NA SLIKU VOLJENE OSOBE UBLAŽAVA BOL

slika-u-tekstu-3 Istraživanja pokazuju da čak i pogled na sliku voljene osobe može ublažiti bol.

OSOBE SA ISTIM NIVOOM PRIVLAČNOSTI ČEŠĆE ZAVRŠAVAJU SKUPA

svjesnost-ljubav

Mnogobrojna psihološka i društvena istraživanja pokazuju da postoji značajan obrazac u tome kako osoba bira drugu osobu s kojom uspostavlja romantičnu vezu. Taj obrazac se objašnjava tzv. Hipotezom podudaranja koja kaže da osobe više privlače one osobe koje dijele priblično isiti nivo privlačnosti ili, drugim riječima, one su podjednako društveno poželjne.

LEPTIRIĆI U STOMAKU SU ZAPRAVO STVARNI

 

leptirici

Kada se zaljubite u nekoga vjerovatno nećete moći izbjeći leptiriće u stomaku, čiju pojavu uzrokuje adrenalin.

MONOGAMNI ODNOSI POSTOJE I U ŽIVOTINJSKOM CARSTVU

Iako mislimo da smo mi jedina “vjerna” bića činjenica je da postoje i životinjske vrmace_ljubavste koje su čak i vjernije od nas. One ne mijenjaju partnera do kraja života, a neke od njih su labudovi, vukovi, giboni, crni lešinari, albatrosi i termiti.

 

 

 

 

SLOMLJENO SRCE NIJE SAMO METAFORA

Istraživanja su dokazala da traumatična iskustva, kao što su raskid, razvod, gubitak voljene osobe, fizička razdvojenost ili izdaja, mogu uzrokovati pravi fizički bol u području srca. Ovo stanje se naziva sindrom slomljenog srca. Duboka emotivna uznemirenost utječe na distribuciju hemikalija koje značajno slabe srce, što dovodi do bola u grudima i kratkog daha. Sindrom se često pogrešno dijagnostikuje kao srčani udar, te češće pogađa žene od muškaraca.slomljeni-srce

Comments
0
Top