You are here
Home > Zanimljivosti > LET TRASOM TREBEVIĆKE ŽIČARE

LET TRASOM TREBEVIĆKE ŽIČARE

Čelni ljudi glavnog bosanskohercegovačkog grada izrazili su nadu da će radovi na izgradnji Trebevićke žičare biti gotovi iduće godine, te da će njeno otvorenje moći upriličiti 6. aprila, kao svojevrstan poklon svom gradu na njegov dan.

Gradonačelnik Komišić još je dodao kako u podnožju žičare nema nikakvih problema sa bespravno izgrađenim kućama, koje su navodno remetile realizaciju projekta.

“Imamo staru trasu koju nećemo mijenjati. Nema tu nikakva bespravno izgrađena kuća. Ima malih problema sa drugim ili trećim stubom, ali to će se lako riješiti time što će polazna stanica biti uzdignuta za jedan sprat. Mjesta za stubove već postoje. Davno je urađena eksproprijacija. Općina Stari Grad nam stoji na usluzi i oni će i dalje učestvovati u cijelom ovom projektu”, zaključio je Komšić.

Trebevićka žičara otvorena je 1959. godine. Pripremni radovi za njenu izgradnju počeli su 1956. godine, a sami građevinski i montažni radovi godinu dana prije otvorenja. Njena dužina bila je oko 2.200 metara, a vožnja je trajala 12 minuta. U 50-ak kabina moglo je biti prevezeno najmanje 800 izletnika u sat vremena.

Comments
0
Top