You are here
Home > Zanimljivosti > KORNJAČA – VAŠ NOVI KUĆNI LJUBIMAC

KORNJAČA – VAŠ NOVI KUĆNI LJUBIMAC

Kornjače nisu previše zahtjevne životinje i prilično su zahvalni ljubimci.

Na mnogo mjesta možete pročitati kako je držanje kornjače jednostavno i jeftino. To je tako ako držite kopnenu kornjaču. Prije nego što nabavite vodenu kornjaču morate znati da li će te to financijski izdržati.
Da bi vam kornjača imala kvalitetan život morat ćete joj osigurati prave uvjete. Prave uvjete ćete postignuti velikim akvarijem, grijačem, filterom, raznolikom prehranom i svojim trudom. Veliki akvarij od 200 litara je minimum kad kornjača naraste. Terarij treba imati kopneni dio, prostor koji je  lako dostupan i suh i na kojemu se kornjačica može osušiti i sunčati. Dno akvaterarija možete prekriti šljunkom ili kamenjem, a pri tome pazite da šljunak bude veličinom veći od glave kornjače kako ga ne bi mogla progutati. Na dno možete staviti i pijesak, jer kornjačice vole po njemu roviti.

Ako imate u kući malo dijete, morate biti sigurni da neće dirati kornjaču. Često će djeca krenuti rukom prema kornjači, a one će to shvatiti kao napad. Tada se kornjača brani ugrizom. Kornjače veće od 10 cm mogle bi ozlijediti dijete. Za takve događaje nije kriva kornjača. Kornjača nije ljubimac s kojim se možete igrati.
Također, brigu o vašoj kornjači neće moći voditi vaše dijete. Općenito, kornjače su životinje koje ne vole promjene i ako žive u stabilnim i nepromjenjivim uvjetima, ubrzo će naučiti kad je vrijeme hranjenja, ko donosi hranu i gdje se hrana nalazi. Ljubitelji kornjača kažu da kornjače prepoznaju lica i različito reagiraju na ljude.

Porijeklo vodene kornjače ovisi o vrsti. U našim krajevima su dostupne smeđa kornjača, žutouha kornjača, crvenouha kornjača i žuto-zelena kornjača. Životni vijek im je do 15 godina.
Mladunci su uglavnom mesojedi, a postaju svaštojedi kad dostignu zrelo doba. Ishrana bi trebalo da je balansirana i da uključuje različite izvore proteina životinjskog porekla, ali i sveže biljke. Glavna hrana kornjača je riba (pastrve, kederi…), meso (piletina, puretina, iznutrice…) i najzdravija živa hrana (akvarijski puževi, potočni rakovi, živorotke, kozice, cvrčci, larve, crvi, fobasi, brašnjari, gliste, smrskani puževi i puževi golaći). Kako kornjače rastu dio prehrane bi trebalo biti bilje.

Najzdravije je vodeno bilje (amazonka, vallisneria, vodena kuga, vodena leća, rogolist, vodena salata, lopoč…), dobra zamjena je povrće (mrkva, radič, salata, tikvice, rajčica, repa…), dok se voće može davati jednom mjesečno kao poslastica (jabuka, banana, borovnica, dinja, smokva, grožđe, papaya, jagode, lubenica).  Mlade kornjače koje su duge oko 13 cm u oklopu treba hraniti svaki dan, jednom ili dva puta ako su se tek izlegle. Odrasle je dovoljno hraniti svaka 2-3 dana. Dajte joj hrane koliko može pojesti. Kada se najede prestat će da jede.

Pogrešni uvjeti držanja su gotovo uvijek uzrok bolesti kornjače. Mnoge kornjače se razbole čak prije nego li dođu kod svog vlasnika. Transport od uzgajivača je dug i uvjeti u pet shopu gdje se drže do prodaje su često loši. Kornjače najčešće obolijevaju od bakterijske upale očiju uzrokovanom zaraznom vodom, respiratornih infekcija i upale pluća zbog nedostatka grijača i lampa za grijanje, te metaboličke bolesti kostiju (mekšanje oklopa) zbog neadekvatne prehrane i nedostatka UVB rasvjete.

Ukoliko primijetite da Vaša kornjača često ima zatvorene oči, dugo vremena odbija hranu, većinu vremena provodi na kopnu, pliva ukošena u jednu stranu ili pluta na površini vode bez mogućnosti da zaroni, često otvara usta kao da se guši, ispušta piskutave zvukove, ima bijele fleke po oklopu ili je oklop općenito mekan trebate pod hitno ispraviti eventualne greške pri držanju i odvesti kornjaču specijaliziranom veterinaru za gmazove.

Za razliku od ostalih čestih ljubimaca, kornjače ne izazivaju niti jednu alergijsku reakciju kod ljudi. Ako se pažljivo brinete za njih, mogućnost bilo kakve zaraze jednaka je nuli.

 

Ako se potrudite, akvarij će vam skupa sa kornjačama, pružiti užitak i opuštanje

Comments
0
Top