You are here
Home > Najvažnije vijesti > KNJIGA “MESNEVIJA”, AUTORA DŽELALUDDINA RUMIJA

KNJIGA “MESNEVIJA”, AUTORA DŽELALUDDINA RUMIJA

mesn-3-rajaaa

U punoj Kongresnoj sali Gazi-Husrev begove biblioteke u Sarajevu upriličena je promocija ‘Mesnevije’, u organizaciji Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH.

Povod promocije je bila Nova 1438. hidžretska godina.

mesnevijaMesneviju je s perzijskog jezika preveo i obilnim komentarima obogatio veliki bosanski alim, mesnevihan, šejh hadži Ahmed-ef. Mešić iz Tuzle (1916-1994).

Kako su promotori istakli, ovo je monumentalno djelo neprocjenjive vrijednosti. Dugo i brižljivo rađeni prijevodi i komentari, u potpisu Ahmeda-ef. Mešića.

U tri toma, na 2.320 strana, ‘Mesnevija’ predstavlja pravu enciklopediju islamske duhovnosti, kako piše urednik prof. dr. Izet Zikjri Pajević,onakve kakve se njeguje u Bosni i Hercegovini stoljećima.

“Dersovi iz Mesnevije i okupljanja tim povodom predstavalju svojevrstan vid duhovne psihoterapije čiji se određeni elementi mogu pronaći i u modernim psihoterapijskim metodama.

Kroz slušanje dersova iz Mesnevije ljudi se oplemenjuju , nauče da razmišljaju, saznaju o sebi, rade na sebi, usavršavaju se, postaju zreliji, zdraviji i smireniji, dotjeruju svoje misli, emocije i ponašanje, postaju obzirniji prema drugim ljudima, stvorenjima, stvarima…” , riječi su urednika promovisanog izdanja ‘Mesnevije’, prof. dr. Izeta Zikjri Pajevića.

 

Comments
0
Top