You are here
Home > Recepti za 5 > KAKO SE OPORAVITI O STRESA

KAKO SE OPORAVITI O STRESA

stres

Stres je skup nespecifičnih reakcija čovjekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja. Štetni faktori iz čovjekovog okruženja aktiviraju adaptacioni mehanizam u organizmu kako bi se organizam zaštitio uspostavljanjem ravnoteže sa sredinom.

Američka zdravstvena asocijacija zaključila je da je stres uzrok čak 60 posto svih bolesti.

Neki od načina da se stres izbjegne su: identificirati i izbjegavati stresne situacije kad god je to moguće, ne potiskivati emocije, energiju i potiskivanu agresiju, prazniti kroz kontrolisanu fizičku aktivnost, šetnjama u prirodi, izdvojiti dovoljno vremena za san i odmor, spavati kvalitetno i dobro, pronaći hobi i razonodu, te planirati i organizirati obaveze.

Međutim šta uraditi kada jednostavno ne možemo izgbjegnuti stres? Donosimo vam nekoliko trikova da se što prije riješite stresa.

Duboko disanje
Vjerovatno ste čuli od mnogih ljudi da duboko disanje može da pomogne u ublažavanju stresa u velikoj mjeri. Da, to je tačno i taj proces daje trenutne rezultate. Duboko disanje pomaže u snižavanju nivoa kortizola u tijelu, koji pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti u velikoj mjeri. Privremeni pad nivoa krvnog pritiska može da se uspostavi dubokim disanjem.

Prepustite se nekoj aktivnosti odmah
Radite nešto što uključuje fizičke pokrete. Idite u teretanu ili na trening. Idite na trčanje ili u šetnju. Provozajte se automobilom. Ako volite baštovanstvo, samo napred. Stvari koje će angažovati vaš um i tijelo pomažu u jačanju nivoa endorfina u organizmu, što daje ukupan “feel good” faktor.

Razgovarajte sa dragom osobom
Kada osjetite da je nivo stresa visok, pokušajte da razgovarate sa nekim sa kim se osjećate prijatno dok razgovarate. Pozovite osobu – to može biti vaš prijatelj, roditelji, rodbina ili bilo koje drugo lice. Podijelite svoje probleme sa osobom koja može učiniti da se osjećate bolje. U stvari, ponekad poznati glas sa druge strane telefona može biti dovoljan da znatno smanji nivo stresa.

muzikaSlušajte omiljenu muziku
Veoma detaljna studija je sprovedena i razumljivo je da kada ste pod stresom, nećete moći da slušate bilo koju vrstu muzike. Ali, tačno je i da je muzika odlična za oslobađanje od stresa. Čak i ako niste spremni za muziku u tom trenutku, pokušajte sa slušanjem svoje omiljene muzike. Biohemijski stres reduktora se aktivira kada slušate muziku. Ne samo to, muzika pomaže u smanjenju stresa, koji je izazvan zbog zdravstvenih procesa.

Aromaterapija
Da, aromaterapija može da pomogne u rušenju nivoa stresa vrlo brzo. Ljudima koji su skloni stresu se preporučuje da nose neke lijepe mirisne supstance sa njima u slučaju da postoji hitna potreba za istim. Nosite bocu svježeg mirisnog dezodoransa ili parfema. Mirisi poput lavande su se pokazali kao odlični u smanjenju nivoa stresa u tijelu.

Izvor: Lepota i zdravlje

 

 

Comments
0
Top