You are here
Home > Recepti za 5 > KAKO RODITELJI MOGU DA UTIČU NA INTELEGENCIJU DJECE?

KAKO RODITELJI MOGU DA UTIČU NA INTELEGENCIJU DJECE?

Rezultati nedavno sprovedene studije na Univerzitetu u Finskoj otkrivaju šta može drastično da utiče na inteligenciju mališana.

zdrava-ishranaNova studija Univerziteta u Finskoj pokazala je da zdrava ishrana dramatično utiče na nivo inteligencije kod djece. Novo istraživanje pokazalo je da dječija dijeta (pod dijetom se misli na to da roditelji paze na zdravu ishranu djeteta) utiče na bolje čitanje, pisanje i razumjevanje gradiva.

Djeca koja su, u prve tri godine školovanja, jela povrće, voće, ribu i integralne žitarice, ostvarivala su bolje rezultate u školskim zadacima od ostalih vršnjaka.
U studiju je bilo uključeno 161 dijete, uzrasta između 6 i 8 godina, koje su istraživači pratili od prvog do trećeg razreda osnovne škole.
Kvalitet njihove ishrane analiziran je uz pomoć dnevnika hrane, a uspeh u školi uz pomoć standardizovanih testova.
Dijeta je podrazumevala dosta povrća, voća, ribe, integralnih žitarica, nezasićenih masti.
Djeca koja su se pridržavala ovog načina ishrane, najbolje su uradila testove čitanja, pisanja i razumjevanja gradiva.

“Rezultati studije nisu povezani sa socijalnim statusom učenika, fizičkom aktivnošću i građom. Relevantnost rezultata povezana je isključivo sa zdravom ishranom”, kaže doktor Ero Hapala sa Univerziteta.

“Zdrava ishrana se ispostavila kao važan faktor u učenju i kognitivnim sposobnostima kod djece. Roditelji, ali i škole bi trebalo da omoguće djeci zdravu hranu.”

 

izvor: B92

Comments
0
Top