You are here
Home > Zanimljivosti > KAKO NAUČITI PAPAGAJA DA PRIČA

KAKO NAUČITI PAPAGAJA DA PRIČA

Oponašanje ljudskog govora jedna je od najpoželjnijih i najpopularnijih osobina papagaja. Treba imati u vidu da sve vrste papagaja nisu jednako sklone ovoj vještini te da odgojiti pticu brbljivicu nije jednostavno. Pojedini papagaji nauče da govore ako se sa njima dovoljno radi, a neki samostalno uče riječi ili počinju da oponašaju zvukove oko sebe.

Važno je znati da papagaj ne razumije ništa od onoga što govori, on jednostavno ponavlja riječi koje čuje, doslovno i bez konteksta.

tigrica-pricaKako bi papagaji naučili da govore, većinu vremena moraju biti izloženi ljudskom govoru. To možete postići tako što ćete redovno razgovarati sa papagajem ili ćete ostavljati upaljen televizor ili radio. Navikavanje na ljudski govor predstavlja važan dio u procesu učenja.

Da bi učenje tigrice bilo uspješnije poželjno je sa učenjem započeti u što ranijem uzrastu. Mlađe ptice se lakše nauče da govore nego starije. Tigricu obavezno morate puštati da slobodno leti i da dosta vremena provodi na Vašem ramenu. Naravno, prisiliti ih da “govore” je nemoguće i postoji mogućnost da ona nikada ne “progovor ” bez obzira na vreme, pažnju i uloženi trud.

Kod treniranja je bitno da budete POZITIVNI. Kad papagaj uradi nešto dobro- nagradite ga, a kad učini nešto loše- ignorišite ga. Vrlo je bitno da papagaja NIKADA NE KAŽNJAVATE. Papagaji, kao i većina drugih životinja, podsvesno imitiraju druge jedinke svoje vrste.

“Da li ću ga naučiti da govori?”. Odgovor na ovo pitanje ne zavisi od papagaja, već od vas odnosno vaše spremnosti da mu se svaki dan posvetite.

Comments
0
Top