You are here
Home > Zanimljivosti > JESU LI BRADATI ZMAJEVI DOBRI KUĆNI LJUBIMCI?

JESU LI BRADATI ZMAJEVI DOBRI KUĆNI LJUBIMCI?

bearded-agama2-mediumPrvo što se ljudi upitaju u vezi bradatih zmajeva, “Da li su bradati zmajevi dobri kućni ljubimci?”
Ovo je razumnjivo pitanje, pošto niko ne želi kućnog ljubimca pa da se poslije pokaju.
Od svih reptila koji su dostupni danas, bradati zmajevi (Pogona vitticeps) bez sumnje je jedan od najpopularnijih i najtraženijih. Jedan od razloga je što su odlični kućni ljubimci, a ovo su neki od razloga zašto da imate ovog guštera.

IZGLED

Jedno od najatraktivnijih atributa bradatog zmaja je njegov izgled. Bradati zmaj ima jedinstven izgled koji izgleda kao da je došao iz doba dinosaurusa.

Ima različitih oblika i boja bradatih zmajeva. Mnogi uzgajivači su uzgojili bradate zmajeve  koje dolaze u raznim bojama, kao što su žuta, crvena, narandžasta. Jedno od najljepših inajpopularnijih vrsta su “pješčano-vatreni” bradati zmajevi. Ženke bradatog zmaja su raznih najansi crvene boje, od tamno, pa sve do svijetlo crvene.

Mužjaci dostižu veličinu od 40.6 do 55.8 cm, dok su ženke obično manje.

ODRŽAVANJE

Bradati zmajevi su najlakši za održavanje. Nisu izbirljivi po pitanju hrane jer uživaju u raznoj vrsti hrane. Mada, bradati zmajevi trebaju imati minimum prostora za držanje, nisu ni približno teške za održavanje kao što su kameleoni ili kornjače. Samo par minuta treba izdvojiti dnevno da bi vaši bradati zmajevi bili sretni i zdravi. Prilagodite veličinu hrane trenutnoj veličini zmajeva. Takođe treba obezbjediti osvjetljenje punog spektra. Temperatura u kavezu u dijelu za sunčanje i grijanje, bi trebalo da bude između 43.3 – 51.6 °C. Termostat je neophodan. Iako se mogu kretati poprilično brzo kada je to neophodno, bradati zmajevi generalno imaju vrlo „opušten stav“.

 

PONAŠANJE

Bradati zmajevi najviše uživaju u dnevnoj ili sedmičnoj interakciji sa vlasnikom, mogu se uzeti iz njihovog doma i pustiti da istražuju vaš dom ili sobu (uz nadzor naravno).
bearded-agama1-mediumUz odgovarajući povezac bradati zmajevi  se mogu čak i vodati napolju. Mnogi zmajevi će imati interesantna ponašanja kao mahanje rukom, poskakivanje glavom, i lepršava brada čine vlasnike sretnim i zainteresovanim. Čuvanje bradatog zmaja može biti zadovoljstvo i interesantno kao i čuvati mačku ili psa.

ŽIVOTNI VIJEK

Mnogi bradati zmajevi u zatočeništvu mogu živjeti deset do petnaest godina, ili i više, uz odgovarajuću njegu. Dokle god im pružite odgovarajući smještaj, hranjive i balansiranu ishranu, preglede kod veterinare za reptile, vaš bradati zmaj će živjeti dug i uspješan život.

VAŽNO ZA ZNATI

Bradati zmaj je sklon poramećajima metabolisanja kalcijuma. Uvjerite se da je odnos kalcijuma i fosfora 2:1 u korist kalcijuma, i da je višak D3 vitamina obezbjeđen, kako bi podstakao metabolisanje kalcijuma. Ovo se posebno odnosi na brzo rastuće bebe zmajeva i ženke u ovulaciji.

Pogledajte video hranjenja Bradatog zmaja i davanje Kalcijuma.

 

ISHRANA

Ishrana bradatog zmaja trebalo bi da sadrži i biljke i insekte. Mješavina fino isjeckanog zelenila (blitva, repa, maslačak), maslačak i cvetovi hibiskusa, bundeva, jabuke, i sve to daje izvanrednu biljnu mješavinu (izbjegavajte špinat koji vezuje kalcijum), dok su neki brašneni crvi, zrikavci, bube i voštani crvi lako svarljivi insekti.

i da, vole se maziti 🙂

 

Comments
0
Top