You are here
Home > EDITOR'S PICK > Jajce kasarna | Safet Hadžić Nacionalni spomenik

Jajce kasarna | Safet Hadžić Nacionalni spomenik

Kasarna je sagrađena 1914. godine za potrebe austougarske vojske i imenovana je po princu Eugenu Savojskom, a ime “Jajce kasarna” nosi od 1915. godine kada je preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca, a danas nosi ime kasarna Safet Hadžić.

Premda je po svojoj lokaciji, jer se nalazi u starom dijelu Sarajeva, između Bijele i Žute tabije na Vratniku, te svome historijskom značaju mamac kako turistima tako i investitorima – ova građevina propada od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu

Zidovi se obrušavaju i ovom nacionalnom spomeniku BiH prijeti potpuno propadanje. Objekt je skoro bez krova, iako mnogi građani tvrde da je nekada bila i najljepša građevina u pristojnoj konkurenciji stoljetnih zgrada.
Krov je uništen, ogromne grede prijete sa visine na one koji se usude ući u zgradu. Zidovi su ogoljeni, mnogo različitog otpada nalazi se na sve strane.

Brojni okolni potporni zidovi koji su dijelili krug kasarne od okruženja, držali puteve da se ne uruše ukrug – sada više ne obavljaju svoju funkciju. Nekada divne bašte sada su zarasle u korov. Južnoj fasadi je posvećeno najviše pažnje, s obzirom na to da je to glavna fasada i da se ispred nje nalazi veliki pristupni trg. Jedino je sa te strane moguće sagledati objekt. Kompoziciju fasade čine tri hotizontalna niza prozora. Horizontalnost je dodatno naglašena spratnim i krovnim vijencima. Na južnoj fasadi postoje četiri kule. Dvije velike krajnje i dvije manje centralne kule. Na ovoj fasadi na sredini smješten je i glavni ulaz naglašen portalom sa grbom Vojske Austro-Ugarske.

Glavni grad BiH iz godine u godinu posjećuje sve više stranih turista, među kojima je dosta ljubitelja arhitekture, kulture, historije… Sve ove grane ljudskog djelovanja vidljive su upravo na Jajce kasarni.

„Jajce kasarna, jedan od vizuelnih identiteta grada Sarajeva, predstavlja izuzetan turistički potencijal. Zajedno sa Bijelom i Žutom tabijom dominira gradom, privlači poglede turista koji šetaju sarajevskim ulicama i u njima budi želju da posjete ovaj prekrasni objekat.

Comments
0

Komentariši

Top