You are here
Home > Zanimljivosti > IDEJE ZA EKOLOŠKI ODMOR

IDEJE ZA EKOLOŠKI ODMOR

Za one kojima je duša jedno sa prirodom i koji su umorni od hotela i hostela, novi način odmora koji je dostupan širom svijeta, odličan način da imate odmor uz prirodu. Daje mogućnost gostima da se spoje sa vanjskim svijetom, ovaj trend je izrodio lijep primjer kreativne arhitekture i dizajna specifičnog za izazove koje predstavlja.

Predstavljamo tri primjera vanjskog odmora širom svijeta kojima ne nedostaje hotelski komfor i luksuz:

1. Attrap’Rêves Hotel, Francuska

Ukorijenjen duboko u “ekološki” stil dozvoljava dizajnerima da predstave neuobičajen način luksuza. Pierre Stephane Dumas  došao je na originalni pristup pokrenuvši Attrap’Rêves Hotel.  Ovaj hotel je prvi luksuzni hotel i njegovo ime je u prijevodu “hvatač snova”. Svaka struktura je 3 metra visoka i 4 metra široka. Kuća je u obliku balona i savršeno se uklapa u okolinu, sve je izrađeno od reciklirajućeg materijala, tako da su savršeno prijateljski prema prirodi. Svaki “balon” dolazi sa odvojenim tuš kabinom i toaletom. Svaka soba ima tematiziran dizajn, ali generalno, svaki dizajn je skroman, dupli kreveti, sto, dvije stolice i noćna lampa. Dodatak teleskopa daje interesantnu čar sobe,  da posmatraju i dive se noćnom nebu.

Fotografije: www.attrap-reves.com

 

2. Whitepod Hotel, Švicarska

U srcu švicarskih Alpi na visini od 1,400m,nalazi se 15 ultra modernih kupola sa 10 standardnih i 5 porodičnih soba. Smješteni duboko u planinski pejzaž, ovaj jedinstveni hotel daje šansu da uživate u zimi i svoj njenoj  ljepoti. Whitepodove sobe su dizajnirane da spoje luksuz i okolinu, svaka soba je sferičnog oblika sastavljena u potpunosti od trouglova.

Svaka jedinica je spojena sa drvenom platformom koja je u sklopu tarase. Standardne sobe sadrže velike krevete sa kupaonom i toaletom. Porodične sobe u dodatku imaju  pored navedenog i dodatni sprat koji ima dva dodatna kreveta. Sve u svemu svaka kupola može da smjesti četvero ljudi.

Pored prelijepog pogleda, ovaj hotel se može  pohvaliti sa izuzetno visokom razinom ekološke svijesti, npr. kretanje gostiju po lokalnom području dozvoljeno je samo skijama, nema grijanja i potrošnje električne energije, već se griju pomoću šporeta na drva, a veliki prozori u sobama omogućavaju dovoljno sunčeve svjetlosti u sobama.

Fotografije: www.whitepod.com

3. Worms and Doughnuts Campsite u Yang-Pyeong, Južna Koreja

ArchiWorkshop dizajnirali su ove šatore, što se tiče oblika, izgledaju kao velike krofne. Dizajnirani su za udaljena kampovanja u Pyonyang, Južna Koreja. Postavljeni su u dolini sa pogledom na šumu i rijeku, a okruženi su nježnim korejanskim pejzažem.

“Šatori” su vodootporni i vatrootporni njihovi zidovi su napravljeni od membrana, koje štite unutrašnjost od sunčevih UV zraka; Svaka soba ima staklena vrata, dopuštajući prirodnoj svjetlosti ulazak u cijelu unutrašnjost. Unutrašnji zidovi su svjetli, dizajn je raznih boja, čak i toalet ima umjetnički zid dizajniran korejanskim umjetnicima.

Fotografije: www.archiworkshop.kr©June Young LIM

 

Comments
0
Top