You are here
Home > Recepti za 5 > HRČAK, NAJSLAĐI KUĆNI LJUBIMAC

HRČAK, NAJSLAĐI KUĆNI LJUBIMAC

Hrčak kao kućni ljubimac veoma je popularan poslednjih godina. U Siriji su uhvaćeni prvi primjerci, a pošto su bili zlatne boje nazvan je zlatnim ili sirijskim hrčkom, latinskog naziva Mesocricetus auratus. Tijelo hrčka je zdepasto, s kratkim nogama i malim repom. Koža između obraza i vrata sa svake strane lica može se proširiti u obliku vrećice. To mu omogućuje da prikupljenu hranu skuplja u te vrećice i tako je “transportira” do nastambe.

Životni je vijek hrčka 2-3 godine. Temperatura tijela mu je 37,4 Celzijeva stupnja, a broj otkucaja srca 275-425 u minuti.

Mladog hrčka možemo nabaviti u svako doba godine. Pri kupnji je važno paziti da je životinjica umiljata, živahna, sjajne i prilegle dlake te vedrih očiju. Kad se ne mislimo baviti uzgojem, najpametnije je kupiti već gotov kavez. Kaveza ima različitih vrsta, ali su najčešći od metalnih šipki s plastičnim dnom. Ne smije biti manji od 35x25x20 cm. Povoljnije je kad su vratašca s gornje strane i kad se dobro zatvaraju, jer je hrčak vrlo spretan i rado pobjegne. Njegov svijet u malom treba da sadrži i obavezne elemente kao što su kućica, posuda iz koje će jesti i kolut u kome će se igrati trčeći besciljno u njemu. To mu je naprosto jedna od omiljenih zabava. Umjesto tepiha, njemu je potrebna piljevina posuta po površini po kojoj se kreće, kako bi mu bilo prijatnije, ali i toplije. Potrudite se da njegov “nameštaj” ne bude od drveta, jer će ga u suprotnom izgrickati.

Hrčak obožava da jede sjemenke svih vrsta, ali i korjenasto povrće. U pet shopovima ih možete kupiti, ali se tamo i posavjetovati šta je to što biste i sami mogli da mu pripremite. No, veliki je obožavalac voća poput jabuke i banane. Nikako mu ne smete davati ostatke svoje hrane, kao ni šećer. A ako se pitate koliko ovaj mali stvor može pojesti, riječ je o 20 grama hrane, što će reći jedna supena kašika.

Ako ne pojede sve što ste mu dali prethodnog dana, izbacite tu hranu pre nego što mu date novu, a svježe vode mora uvek imati.

 

Napomena: s obzirom da su patuljasti hrčci skloni dijabetesu, izbegavajte da im dajete bilo šta što sadrži šećer (uključujući i voće).

Hrana u granulama predstavlja kompletno balansiran obrok, i zbog toga se često preporučuje kao najprikladnija. Hrčci mogu biti izbirljivi kada je u pitanju mešavina zrnevlja, što rezultuje poremećajem balansa u ishrani. Međutim, granule mogu da dosade, pa će ih neki hrčci odbaciti poslije određenog vremena. Dokle god ishrana granulama predstavlja najveći dio cjelokupne ishrane, možete ih i obogatiti nekim drugim sastojcima, s obzirom da ćete na taj način obezbediti balansiranu, a raznovrsnu ishranu za svog hrčka.

Hrčak je jedna prava spavalica kada je u pitanju dan, ali je zato noću hiperaktivan. Ako poželite da se poigrate sa njim baš u vrijeme kada spava, suzdržite se i nemojte ga buditi. Time ćete mu narušiti bioritam, što će vrlo loše uticati kako na njegovo raspoloženje, tako i na zdravlje.

On je i više nego umiljat, a ne treba da brinete ako mislite da ćete imati problem sa njegovim pripitomljavanjem. U početku će biti stidljiv i obazriv. Pažljivo će njuškati kako vas, tako i sve po kući kada ga pustite. Ali kada se oslobodi, shvatićete da voli da se zavlači ispod kreveta, iza ormana, po raznoraznim ćoškovima.

Mazite se sa njim i dopustite da se penje svuda po vama. Na taj način ispoljava svoju ljubav i sreću. On vas neće ugristi osim ako ga naglo ne probudite, povrijedite ili ga prekinete usred objedovanja.

 

U video prilogu naučite više o vašem malom hrčku 🙂

Comments
0
Top