You are here
Home > Zanimljivosti > FOTO: PROPAGANDOM PROTIV PRAVA ŽENA

FOTO: PROPAGANDOM PROTIV PRAVA ŽENA

Propaganda se najčešće definira kao širenje, rasprostiranje neke ideje, putem odgovarajućih medija s ciljem da utječe na ljude, njihove stavove, mišljenja i ponašanja, te da predstavlja stvarnost onakvom kakvom se želi vidjeti.

Ova metoda koja ima cilj da utječe na ljude i njihove stavove umnogome je koristila početkom 20. stoljeća kada su žene zahtjevale veća prava.

Upravo tada su nastale ove nevjerovatne razglednice, a koristile su kao propagandno sredstvo da muškarci spriječe žene da imaju veća prava. Muškarci su mislili da je to nedopustivo  i veoma opasno. Zbog toga su i nastale ove razglednice:

Ove razglednice nalaze se u arhivu Catherine H. Palczewski, profesorice ženskih i rodnih studija  Univerziteta u Sjevernoj Ajovi. Skupljala ih je posljednjih 15 godina.

Razglednice prikazuju ideju “prava žena” kao nešto čega se treba plašiti, nešto što ne treba prihvatiti, i nametnuti stav da su prava žena direktan napad na porodične vrijednosti, kao i povrede muških prava u društvu.

Iako ima još mnogo do izjednačavanja muških i ženskih prava, ove razglednice nas podsjećaju koliko smo uznapredovale od početka 20. stoljeća.

Izvor: Boredpanda

Comments
0
Top