You are here
Home > Recepti za 5 > DOŽIVITE PLANINU HRANISAVU NADOMAK SARAJEVA

DOŽIVITE PLANINU HRANISAVU NADOMAK SARAJEVA

Šumovito predgorje i nekolika jaka vrela privlače u ljetno vrijeme mnoge planinare.
Greben Hranisava (ili Maslina) nalazi se zapadno od najvišeg grebena Bjelašnice. Pruža se u smjeru sjever – istok. Hranisava je u višim položajima gola, odasvuda jednolično zaokružena, samo se na njezinoj sjevernoj strani nalazi atraktivan niz stijena, dug oko 4 km a visok oko 300-400 m, kojim se ova planina ruši u svoje pazarićko predgorje.

 

Šume na sjevernom predgorju Hranisave, kao i na obližnjoj Igman planini vrlo su bujne radi obilja vlage. U nižim položajima raste bjelogorica, a u višim crnogorica. Na Hranisavi ima nekoliko jakih vrela.

 

Zaljubljenici u prirodu i planinarsko pješačenje otisnuli su se u bajkoviti predio netaknute prirode okoline Bjelašnice 12. jula, a 14-minutni video svojevrsni je mamac za istomišljenike koji savršen odmor zamišljaju bijegom iz grada.

Riječ je o kružnoj ruti do doma Stanari, a ljubiteljima istraživanja Hranisave (1.964 mnv) preporučuje se savjetovanje s poznavateljima predjela, izbjegavanje neobilježenih staza i držanje ucrtane rute.

Na zapadu Hranisave je planina Preslica, a između njih dvije duboka dolina Laništa. Na istoku je duboka kotlina Mrtvanje, dok prema jugu postepeno prelazi u bjelašničku visoravan.

 

Video šetnje Hranisavom i njenim bujnim šumama

Savjetuje se isključivo kretanje uz pratnju vodiča. Kretanje je na vlastitu odgovornost.

Comments
0
Top