You are here
Home > Zanimljivosti > DEMONTAŽA I MONTAŽA PROZORA SIGURNIJA JE I JEDNOSTAVNIJA U DVOJE

DEMONTAŽA I MONTAŽA PROZORA SIGURNIJA JE I JEDNOSTAVNIJA U DVOJE

Ako ste sam svoj majstor i sve stvari popravljate sami, pročitajte nekoliko savjeta kako montirati prozore.

Kako piše Obi, ovaj posao oduzet će vam oko četiri sata.

Skidanje starih prozorskih krila

Kao prvo skinite stara prozorska krila. Prema potrebi izvadite postojeće tiple u prozorskom okviru.

Foto: Obi.ba
Foto: Obi.ba

Prozorski okvir razrežite (električnom) pilom- lisičji rep na nekoliko dijelova. Pojedinačne komade okvira pažljivo izbijte prema van, pri čemu prelomite uglove.

Foto: Obi.ba
Foto: Obi.ba

Stare zidne štokove izbijte čekićem i dlijetom ili odrežite. Uklonite ostatke. Precizno izmjeriti otvor u zidu  za novi prozor. Između prozora i zida trebala bi se kružno protezati radna fuga širine 10-25 mm koju treba popuniti pjenom/zatvoriti. Ako je potrebno: ukloniti nedostatke i zamijeniti prozorske klupice. Ako su na parapetu  nastala oštećenja prilikom izbijanja okvira, sanirajte ih pomoću maltera za popravke.

3

Priprema montaže drvenih prozora

Montirati prozorsku kvaku te nakon toga izvaditi novo prozorsko krilo iz okvira. Kod montaže prethodno tretiranih drvenih prozora sve površine koje kasnije neće više biti pristupačne, a koje će biti u doticaju sa zidom/mortom, dva puta premazati debeloslojnom lazurom.

Kod ugradnje PVC prozora preporučujemo da PVC prozore sidrima, koja se prije montaže ugrađuju na okvir, pričvrstite za zidove. Prozori se pričvršćuju s lijeve i desne strane na tri mjesta na jednom metru.

04_instruction_inserting_windows

 

Ugradnja prozora

Ugradnja kod utora s unutarnje strane: radi brtvljenja okvira prema zidu s vanjske strane nalijepiti vrpcu za brtvljenje fuga.

5

Prozorski okvir stavite na nosive komade drveta u otvor na zidu, te sa svih strana fiksirajte klinovima i držačima razmaka. Za podešavanje položaja ispod klinova stavite tanke drvene trake. Podesite položaj okvira u okomitom i vodoravnom smjeru. Pritom, ako je moguće, ostaviti simetrični razmak od zida s obje strane.

6

Umetnite prozorska krila i oprezno provjerite sve funkcije: otvaranje, koso otvaranje, zatvaranje.

07_instruction_inserting_windows

Kroz podloške/utor okvira izbušiti rupe za tiple u okviru. Pomoću svrdla za kamen u nastavku izbušiti rupu u zidu. Umetnuti tiple u okvir, pričvrstiti okvir na zid. Kod PVC prozora: Prozore pomoću sidra pričvrstiti na zid. Prije popunjavanja pjenom ili zatvaranja mineralnim vlaknima okvir lagano poduprijeti podupiračima. Ukloniti nosače i klinove.

8

Fuge između okvira i zida popuniti do kraja montažnom pjenom u smjeru od dolje prema gore – okvir odmah očistiti. Stvrdnuti višak pjene odrezati. Prozorsku klupicu izrezati na odgovarajuće dimenzije, umetnuti, gurnuti ispod prozorskog okvira, te s ranije nanesenim mortom za ljepljenje učvrstiti za prozorski parapet.  Prema potrebi vanjsku stranu zida doraditi malterom.

9

Završne fuge koje graniče sa zidom na unutarnjoj i vanjskoj strani zabrtviti trajnom elastičnom masom za brtvljenje npr. silikonom ili akrilom. Na palac stavite sredstvo za pranje posuđa te njime zagladite masu. Kod svih materijala obavezno se pridržavajte uputa proizvođača i uputa o obradi.

10

 

Comments
0
Top