You are here
Home > Zanimljivosti > DA LI STE ZNALI KOLIKO JE ŠPINAT ZDRAV?

DA LI STE ZNALI KOLIKO JE ŠPINAT ZDRAV?

spinat2

Vjeruje se da je špinat perzijskog porijekla. Do 12. stoljeća proširio se po Evropi i postao poznat kao biljka koja je dobra za zdravlje.

Špinat je jedna od namirnica koja je dostpna tijekom cijele godine, ali je proljetna biljka. Poznat je po svojim prehrambenim svojstvima i uvijek je bio smatran biljkom sa nevjerovatnim sposobnostima za vraćanje energije, povećanje vitalnosti i poboljšanja kvaliteta krvi.

Jedan od razloga što je špinat tako zdrav krije se u činjenici da je špinat bogat željezom, a željezo igra središnju ulogu u funkciji proizvodnje crvenih krvnish stanica koje pomažu u transposrtu kisika u tijelu, u proizvodnji energije i sintezi DNA. Špinat je također odličan izvor vitamina B2, vitamina K, vitamina A, vitamina C i folne kiseline, ali i dobar izvor mangana, željeza i magnezija.

Poznata francuska kraljica Katarina de Medici zapovijedala je svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok.

Vitamin K važan je za održavanje zdravlja kostiju i teško je pronaći povrće koje u sebi sadrži više vitamina K od špinata. Tamno zelena boja ove biljke dokazuje da sadrži visoku razinu hlorofila kao i beta karotena, luteina i zeaksantina. Ove fito hemikalije imaju protuupalna i antikancerogena svojstva i posebno su važni za zdravlje očiju.

Također, konzumiranje špinata je jedno od najmoćnijih boraca protiv raka, a neke vrste te bolesti pomaže i liječiti.

Najaktivnije tvari u njemu su glikoglicerolipidi, koji kao terapeutski biljni agensi djeluju na stanice raka.

Redovito konzumiranje špinata smanjuje rizik od raka mjehura, jetre, debelog crijeva, pluća, želuca, jajnika, mliječnih žlijezda, dojke i kože te agresivnog raka prostate.spinat

Njegovo antikancerogeno djelovanje potvrđeno je istraživanjima koja pokazuju da špinat štiti zdrave stanice od raka i znatno usporava njegovo širenje.

Osim toga, špinat potiče probavu i sprečava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizira razinu šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga i dobar je lijek za anemiju, o čemu smo već pisali.

Kako uzgojiti špinat?

Špinat sijte u redove na razmak oko dvadeset centimetara, a razmak između sjemenki bi trebao biti dva do tri centimetra. Špinat najbolje raste u svježim uvjetima, uz temperature 16 – 18 °C. Dobro uspijeva na svijetlom mjestu, ali je bolji u sjeni na vlažnom tlu. Špinat voli bogato, plodno tlo koje dobro zadržava vlagu. Po potrebi prije sadnje nahranite zemlju organskim gnojivom. Nikada ne dopustite da se tlo isuši, redovito zalijevajte špinat i prije dolaska suhog vremena.

Špinat u kulinarstvu

Špinat je široko korištena namirnica u kulinarstvu. Od njega se pripremaju salate, umaci, supe, a izvrstan je dodatak tjesteninama, nadjevima i zdravim smoothiejima.

Comments
0
Top