You are here
Home > Zanimljivosti > ČUDOTVORNA VOĆKA-LIMUN

ČUDOTVORNA VOĆKA-LIMUN

Limun – “lijek za sve”

Limun se ubraja u najstarije voće koje je koristio čovjek. Njegova povijest seže dalje 0d četiri hiljade godina unazad.

Limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanta. I ne samo to. Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutrališe toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka. Pored toga, sadrži visoki procenat selena i vitamina C, koji povećavaju odbrambenu moć i usporavaju starenje, i vitamina B grupe, neophodnih nervnom sistemu. Osim toga sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija i željeza.

U plodu limuna je 40-50% soka. Sadrži do 8% limunske kiseline, manje količine drugih organskih kiselina, oko 3% šećera i puno vitamina, prije svega vitamin C.

Popiti sok od limuna, jednu čašu, čim se probudite jedan je od najefikasnijih metoda da spriječite zimske bolesti, ali i popravite raspoloženje. Da biste se postepeno navikavali na ukus i ublažili kiselost, možete ga pomješati sa malo soka od narandže.

Sok nemojte cjediti jer komadići pulpe ne samo da smanjuju oporost limuna već se upravo u njima krije najviše hranljivih sastojaka.

OVO SE NALAZI U SAMO JEDNOM LIMUNU:
90 g vode
30 mg magnezija
3,2 g ugljikohidrata
1,2 g balastnih tvari
11 mg kalcija
0,7 g bjelančevina
3 mg natrija
450 ug željeza
0,6 g masti
270 ug pantotenske kiseline
55 mg vitamina C
17O ug nijacina

Kako je bogat vitaminom C, suprotstavlja se slobodnim radikalima u tijelu. Nizak nivo antioksidanasa, a naročito vitamina C, povezani su sa povećanjem rizika od moždanog i srčanog udara, jer slobodni radikali oksidiraju holesterol koji se drži za zidove krvnih sudova, što dovodi do začepljenja arterija.

Comments
0
Top