You are here
Home > Zanimljivosti > CRVENOOKA ŽABA PRONALAZI UTOČIŠTE U NIKARAGVI

CRVENOOKA ŽABA PRONALAZI UTOČIŠTE U NIKARAGVI

Zbog klimatskih promjena hiljade ugroženih vrsta crvenookih žaba iz prašuma Meksika, Centralne Amerike i Kolubije pronalaze utočište u Nikaragvi rezervatu (Nicaraguan Montibelli) u južnim planinama Monagua.

Njen latinski naziv je Agalychnis callidryas, a na engleskom je poznata kao Red-Eyed Tree Frog. Ime je dobila po svjetlo crvenim očima.

Sječa šuma, globalno zagrijavanje, zagađenja, dramatično su uticale na opadanje populacije vodozemaca u centralnoj Americi u kišnim šumama. To smanjuje životni prostor i ovom lijepom stvorenju, čiji broj lagano opada. Opstanak ove kao i mnogih tropskih vrsta je ugrožen. Tome doprinosi i nekontrolisano izlovljavanje iz prirode za kolekcionare i zoo vrtove. Ova žaba se nalazi i na posteru za kampnaju Sačuvajmo kišne šume (“Save the Rainforest”).

Njihove duge noge omogućuju im da dohvate grane i da rasporede tjelesnu težinu na širok prostor prilikom penjanja kroz tanko lišće. Pločice na vrhovima prstiju djeluju kao usisne kapice pomoću kojih se žaba drži za ravne površine, kao što je lišće. Crvenooke žabe su noćne životinje. Njihove krupne oči skupljaju toliko svjetlosti da žabe vide čak i po najmračnijim noćima. Tokom dana one se odmaraju na lišću. Svoje svijetle noge stave ispod tijela, pa se vidi samo gornji dio tijela koji je zelen kao lišće.

Porodica žaba sa drveća, sa oko 600 vrsta, prisutna je na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Ove ugrožene žabe se čuvaju i kao kućni ljubimci. Čuvanje jedne ili dvije crvenooke žabe može biti ili jednostavno, ili komplikovano, zavisi od vas. Crvenooke žabe se mogu osećati kao kod kuće sa relativno suvom podlogom i malom posudom svježe vode. Održavajte kavez čistim. Nedostatak aposlolutne čistoće će najverovatnije preneti potencialno smrtonosne patogene organizme na Vaše žabe.

Crvenooke arborealne žabe su noćne vrste. Obično spavaju čvrsto u toku dana, povijene, čvrsto zatvorenih očiju, uvučenih stopala ispod tijela. Bude se i love noću. Mogu skakati, mada obično polako hodaju u maniru šaka pred šaku.

U divljini žive oko pet godina. Mogu da narastu od 4 do 7 cm. Mužjaci su manji od ženki.

Ova žaba nije otrovna i njena osnovna odbrana je kamuflaža. Njeni prirodni neprijatelji ipak nisu sigurni da li je ili nije otrovna, zbog upozoravajućih jarkih boja. Preko dana spava, i obično se okači ispod lista, i tada je skoro potpuno neprimetna svjetlo zelena, sa zatvorenim očima i narandžastim prstima ispod trbuha.

U njene priorodne neprijatelje spadaju ptice, slijepi miševi, kornjače, gušteri, zmije i sisari. Međutim, druge životinje nisu jedini neprijatelj ovoj žabi. Čovjek joj je, ipak, najveći neprijatelj.

Comments
0
Top