You are here
Home > EDITOR'S PICK > Centar Skenderija Sarajevo – Plato obnova

Centar Skenderija Sarajevo – Plato obnova

U samom centru Sarajeva, na lijevoj obali rijeke Miljacke smješten je Centar „Skenderija“ koji uspiješno egzistira od 29.11.1969. godine. Centar „Skenderija“ dobio je ime po čuvenom bosanskom Sandžak begu Skender-paši, koji je davne 1499. godine na ovom prostoru sagradio trgovački centar sa 11 dućana, karavan saraj, dvor, imaret i tekiju. Njegov sin Mustafa beg Skenderpašić je 1518. godine uz očevu tekiju podigao prvu potkupolnu džamiju u BiH.

Plato Skenderija kultni je gradski trg koji spaja sve objekte centra Skenderija među kojima su Dom mladih, Art depo muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, Privredni grad, Dvorana “Mirza Delibašić” te ledena dvorana, Centar „Skenderija“ je svečano otvoren projekcijom filma “Bitka na Neretvi” 29. novembra 1969. godine.

Skenderija je javno dobro svih građana Sarajeva, a sanacijom je uljepšan ne samo vizuelni dio nego i dobiven dodatni prostor u poslovnom dijelu. Plato ima najkvalitetnije ploče i zelene dijelove, a rekonstrukcija je podrazumijevala mijenjanje hidroizolacije te uklanjanje dotrajalih crvenih ploča koje su zamijenjene sivim.

U okviru kompleksa Skenderije nalazi se i “Dom mladih“, kultno okupljalište sarajevske omladine. U ovom Centru održana su brojna domaća i međunarodna takmičenja koja su Skenderiji i Sarajevu dala svjetski ugled, a to se najviše očititovalo tokom XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine kada su se u Skenderiji održavala takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu.

Svojim dugogodišnjim uspiješnim poslovanjem u oblasti organizacije sajmova, kongresa, seminara, kulturnih i sportskih manifestacija Centar „Skenderija“ nalazi se u vrhu poslovnih dešavanja u BiH

Pogledajte video snimljen dronom – 4Life Youtube kanal

Comments
0

Komentariši

Top