You are here
Home > Najvažnije vijesti > “BH VOZ” OD PONEDJELJKA NA RELACIJI SARAJEVO – DOBOJ

“BH VOZ” OD PONEDJELJKA NA RELACIJI SARAJEVO – DOBOJ

Željeznice Federacije BiH  će 26. septembra zvanično pustiti u željeznički putnički saobraćaj Talgo garniture. Nakon uspješno izvršenih priprema i obavljenih testnih vožnji, voz će, za sada, saobraćati po redu vožnje 714/715 – na relaciji Sarajevo-Doboj.

“Našem novom savremenom putničkom vozu dali smo ime ‘BH voz’ i očekujemo verifikaciju. Zapravo, to i jeste njegova najvažnija funkcija – da povezuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, brzo, sigurno i efikasno kazao je generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić.“BH voz” će iz Sarajeva polaziti u 16.28 sati, a dolazak u Doboj bit će u 19.35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 03.49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06.53 sati. Cijene karata će ostati iste, uvećane za cijenu rezervacije. Stanice na kojima će voz primati putnike su: Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj.

Kapacitet “BH voza” je 237 sjedišta: 200 sjedišta drugog razreda, 36 sjedišta prvog razreda i jedno sjedište za invalide. Riječ je o savremenim, brzim nagibnim vozovima koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove.
Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke. Na toj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na “BH voz”, čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekat.

Također, po završetku remonta tzv. južne pruge, planirano je uvođenje “BH voza” i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnjem periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče.
“U toku su pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se “BH voz” uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i to stupanjem na snagu novog reda vožnje za 2016./2017. godinu u decembru ove godine, te i ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče. Osim navedenih projekata, u planu je uspostava željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać za što je potrebno elektrificirati još jedan dio pruge, a potreban iznos za ovu investiciju je 2,3 miliona KM”, rekao je Džafić.
Cilj Željeznica Federacije BiH je, ističe Džafić, povezati Bosnu i Hercegovinu i biti sastavni dio evropskih transportnih tokova.
“Konačnom provedbom ovog projekta, deblokirat ćemo željeznički putnički saobraćaj i kreirati ambijent za uspostavu i oživljavanje putničkog saobraćaja na cijelom domaćem, regionalnom i evropskom željezničkom koridoru”, rekao je Džafić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Željeznica Federacije BiH.

Comments
0
Top