You are here
Home > Recepti za 5 > SEDAM BILJAKA KOJE MOGU POBOLJŠATI ZRAK U VAŠEM DOMU

SEDAM BILJAKA KOJE MOGU POBOLJŠATI ZRAK U VAŠEM DOMU

Samo zato što ne vidite zagađivače u vašem domu ne znači da ne postoje.
Najviše te “nečisti” dolazi iz sredstava za čišćenje pa čak i osvježivača zraka.
Uz to, unutrašnje sobe zagađuju se isparavanjem boja i ljepila (od raznih lakova i boja na zidu), ali i uporabom kozmetike.

Biljke koje postiču na apsorpciju loših jedinjenja kroz svoje lišće i korijenje.

 

 

Možda ste čuli o debatama da li je dobro ostaviti biljke u spavaću sobu ili ne?
Oni koji se tome protive pozivaju se na činjenicu da biljke, kada nema sunca, dakle kada spavate, troše vaš kisik umjesto da ga proizvedu.
No, argument za to je da ga tijekom dana ga više proizvedu nego potroše.
Neće vas ugušiti tijekom noći.
Naravno, spavaću sobu ne bi trebali baš pretvoriti u plastenik, ali jedna do dvije biljke u njoj i više su nego poželjne.

 

Naša lista kućnog bilja koji vam može pomoći u filtraciji zraka u vašem domu:

1. Aloja / Aloe vera

Gel aloje ima mnoga iscjeljujuća svojstva, od ublažavanja boli kod opečene kože, preko zacjeljivanja rana do detoksikacije tijela i poboljšanja imuniteta, a ona pomaže i u poboljšanju kvalitete zraka u vašem domu.

Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje.

Kad količina kemikalija u zraku postane pretjerana lišće bilje osut će smeđim točkicama. Samo za informaciju: aloja voli jako puno sunčeve svjetlosti.

2. Crvena dracena

Vizualno atraktivna dracena vrlo je korisna u spavaćoj sobi – uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena.

Smjestite ih u spavaće sobe koje imaju dosta sunca te imajte na umu da mogu narasti i do jedan metar.

3. Lavanda

Jedan od najčešćih prirodnih lijekova, lavanda je korisna za mnoge stvari – kao miris za sapune, šampone ili tjeranje moljaca te dezodoriranje garderobnog prostora ili stana. Lavanda pruža ugodan miris te pomaže u liječenju nesanice, ali i tjeskobe jer ima veliko umirujuće tj. sedativno djelovanje.

4. Engleski bršljan

NASA-ini znanstvenici navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

5. Gardenija

Gardenija  Ima vrlo ugodan miris što je važno za spavaće sobe te djeluje umirujuće te čisti zrak. No vrlo je osjetljiva, tako da je morate redovito zalijevati i staviti na svijetlu poziciju, ali ne izravno na sunce. Također, gardenija voli vlažna mjesta. Tek tada će procvjetati.

6. Fikus

Sve vrste fikusa (gumijevaca) dobre su za pročišćavanje zraka u domu, i to su jedne od biljaka koje je najlakše uzdržavati i uzgojiti, a uspijevaju čak i u domovima gdje nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači zraka.

7. Spatifilum / Mirni ljiljan

Ova prelijepa sobna biljka poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Relativno ju je lako uzgajati, odnosno prilično je nezahtjevna za održavanje. Nema velikih prohtjeva po pitanju direktne sunčeve svjetlosti, a kad joj je potrebna voda(zalijevanje na tjednoj bazi) sama će pokazati jer će joj lišće klonuti. Pripazite samo da je maknete od kućnih ljubimaca jer je otrovna za njih.

Još biljaka koje poboljšavaju kakvoću zraka u vašem prostoru, smanjuju utjecaj štetnih spojeva u prostoru i povećavaju količinu kisika:

Bostonska paprat / Kovrčava paprat / Nefrolepis (Nephrolepis exaltata)
Krizantema (Chrysanthemum morifolium)
Azaleja (Rhododendron simsii)
Begonija (Begonia semperflorens)
Gerber (Gerbera jamesonii)
Kineski kozlac (Aglaonema Crispum ‘Deborah’)
Drvo života (Dracaena fragnans)

Comments
0
Top