You are here
Home > Zanimljivosti > 5 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O ŽABAMA

5 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O ŽABAMA

Jeste li znali da ne dolaze baš sve žabe na svijet kao punoglavci, daleko od svojih majki, ili da su one nekad korišćene kao pouzdan test za utvrđivanje trudnoće?

frogs-love-valentine-s-day-pose-small

Jeste li znali da ne dolaze baš sve žabe na svet kao punoglavci, daleko od svojih majki, ili da su one nekad korišćene kao pouzdan test za utvrđivanje trudnoće? Piše NationalGeographic

Dopadale nam se ili ne, većina ljudi ima stav o žabama – smatramo ih ljupkim ili ljigavim stvorenjima, želimo da ih zaštitimo ili izbegnemo… Pored toga što je teško ignorisati ih, žabe se izdvajaju od ostalog životinjskog sveta i po nekim zanimljivim naučnim činjenicama koje su malo poznate.

tree-frog-anuran-frog-amphibians-57727-smallGutanje očima

Možda ste nekad čuli da neko ima “gladne oči”, što bi se za žabe i bukvalno moglo reći. Naime, mnogi pripadnici ove vrste upotrebljavaju očne jabučice za gutanje.

“Kada im se plen nađe u usnoj duplji, neke od njih guraju očne jabučice nadole kako bi ga pritisle niz grlo”, objašnjava Kristofer Reksvorti, herpetolog u američkom Prirodnjačkom muzeju.

Ne dolaze sve na svet daleko od majke

Većina žaba izleže se iz jaja, ali ima i vrsta (poput afričkeNectophrynoides) koje same ženke rađaju – jajašca se zadržavaju u majčinom jajovodu, gde se razvijaju, a potom dolaze na svet ne kao punoglavci već kao formirane jedinke – samo manje.

Rađanje kroz usta

Postojale su i vrste (iz roda Rheobatrachus) koje uobičajeno polažu jajašca, mužjak ih potom oplodi, a onda se proces odvija nešto drugačije nego što je inače slučaj.

Naime, ženka guta oplođene jajne ćelije, a njen digestivni trakt blokira prolaz enzimima, pa se jajašca nesmetano razvijaju u mladunce. Trudnoća se završava tako što ženka rađa mladunčad – kroz usta.

Nažalost, jedine dve vrste koje su tako dobijale mlade izumrle su sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

frog-water-nature-grass-84018-smallDžinovske žabe

Najveća žaba na svetu živi u zapadnoj Africi, a može da poraste do 38 centimetara i da teži i do 3,2 kilograma.

Žabe kao test za utvrđivanje trudnoće

Sredinom prošlog veka, žabe su se neretko upotrbljavale kao veoma pouzdan način da žene otkriju jesu li u drugom stanju.

Naime, hormoni u urinu trudnice stimulišu ženku određene vrste žabe da izbacuje jajašca

Ukoliko je žena trudna, kod žaba dolazi do provocirane ovulacije, odnosno životinja u nizu izbacuje jajne ćelije koje je moguće videti golim okom. Reč je o jajnim ćelijama koje u proleće imamo priliku da vidimo u vodi i koje nazivamo žabokrečinom.

Ovaj neobičan metod naziva se Hobgenov test i izvodi se ženkama žabe, ali samo jedne vrste – Xenopus laevis, koja živi u Africi i koja je izvožena u svet baš kako bi poslužila kao test za utvrđivanje trudnoće.

 

Comments
0
Top